Om forskningen

Foto: Andreas Gärdnert, Natalie Greppi

Forskningen vid Högskolan för scen och musik bedrivs inom ämnena musikalisk gestaltning, scenisk gestaltning, musikpedagogik samt estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap. Forskningen tar som sin utgångspunkt i huvudsak den konstnärliga och pedagogiska praktiken inom musik, teater, dans och musikdramatik, men tar också i många fall frågorna vidare mot bredare vetenskapliga, existentiella och sociala frågeställningar.

Konstnärlig forskning

Enligt Vetenskapsrådets definition tar konstnärlig forskning ”sin utgångspunkt i den konstnärliga processen och verksamheten”, men den utvidgar och kompletterar även de humanistiska och kulturvetenskapliga fälten, samt de samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga områdena. Konstnärlig forskning inrättades vid Konstnärliga fakulteten som eget fält och forskningsdisciplin kring sekelskiftet 2000 och har i många fall sin grund i en utveckling inom konstvetenskaperna.

Pedagogisk och utbildningsvetenskaplig forskning

Med Vetenskapsrådets ord handlar pedagogisk och utbildningsvetenskaplig forskning om ”forskning om lärande, kunskapsbildning, utbildning och undervisning”. Musikpedagogik inrättades vid Konstnärliga fakulteten som en egen forskningsdisciplin och som forskarutbildningsämne 2000, och har rötter i musikvetenskap, musikalisk interpretation och pedagogik. Inom forskningsämnet Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap studeras undervisnings- och lärandeprocesser i skola och lärarutbildning inom det tvärdisciplinära estetiska kunskapsområdet.

Forskningen vid Högskolan för scen och musik vill föra fram undersökningar som söker skapa en fördjupad insikt och mening kring lärandet, undervisningen och den konstnärliga praktiken. Forskningen utgår från såväl konstnärliga kunskapspraktiker som olika sociala och vetenskapliga fält.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-03-28