Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stjärnviolinisten Isabelle van Keulen ny artist in residence vid HSM

Nyhet: 2019-06-17

Fotograf: Maike Helbig

En musiker i absolut världsklass blir gästlärare vid Högskolan för scen och musik. Den nederländska violinsten och violasten Isabelle van Keulen bjuds in till skolans artist in residence-program, som presenteras med stöd från Stena-Stiftelsen. Tack vare sin musikaliska mångsidighet har hon blivit en av sin generations mest uppskattade instrumentalister.

− Att få Isabelle van Keulen till Högskolan för scen och musik är stort och viktigt! Vi är glada att vi med Stenastiftelsens hjälp kan erbjuda våra studenter möjlighet att möta ännu en musiker på toppnivå, säger Petra Frank, prefekt vid Högskolan för scen och musik.

Isabelle van Keulen har framträtt med världsledande orkestrar som Berlinerfilharmonikerna, Concertgebouworkestern, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, London Philharmonic och Kungliga filharmonikerna i Stockholm, för att nämna några. Som musiker är Isabelle van Keulen mångsidig: hon spelar inte bara violin, utan också viola på samma höga nivå.

Hon är verksam inom symfonisk musik såväl som kammarmusik i alla tänkbara ensembleformat. Bland dagens ledande violinister särskiljer hon sig genom att i stor utsträckning spela samtida musik. Theo Loevendie och Erkki-Sven Tüür är två av de tonsättare som har skrivit konserter specifikt för Isabelle van Keulen.

Hon har gjort många inspelningar, bland de senaste finnas Bergs violinkonsert, violin-pianosonater av Strauss, Rota och Respighi. Förutom den klassiska västerländska musiken spelar van Keulen tango, och tillsammans med sin egen kvartett släppt ett album med tolkningar av Ástor Piazzollas musik.

Tango är också temat på ett av de ensembleprojekt med studenter som Isabelle van Keulen kommer att medverka i under sitt residens på Högskolan för scen och musik. Hon kommer även att arbeta med studenterna i andra sammanhang: i masterklasser och som solist i en orkesterkonsert under ledning av Henrik Schaefer, där University of Gothenburg Symphony Orchestra kommer att studera, repetera och framföra Igor Stravinskijs Violinkonsert i D-dur.

– Vi är glada över att kunna bidra till denna satsning som ger studenterna möjligheten att bli inspirerade av en sådan etablerad och uppskattad musiker som Isabelle van Keulen, säger Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur.

AV:

Nyheter

 • Dencik och Atkinson nya hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten

  [2020-05-18] Den ene spelar ofta skurk. Den andre förespråkar en radikal syn på bildpedagogikens roll i skolan och samhället. Årets hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet är skådespelaren David Dencik och Dennis Atkinson, professor i bildpedagogik.

 • Birgitta Cleves och Einar Björkanders Stipendium

  [2020-05-05] Stort grattis till tre studenter vid Högskolan för scen och musik som har tilldelats Birgitta Cleves och Einar Björkanders stipendium:

 • Högre utbildning i folk- och världsmusik innebär kollisioner mellan traditioner

  [2020-03-31] Folk- och världsmusik har varit ett utbildningsområde inom högre musikutbildning i Sverige under några årtionden. En ny avhandling från Högskolan för scen och musik visar hur musikformens traditioner utanför akademien krockar med den högre musikutbildnings traditioner. Utbildningsområdet kämpar med att förhålla sig till kolliderande musikaliska och pedagogiska ideal.

 • Många uppfattningar om hur Kulturskolan ska nå ut till fler

  [2020-03-18] De senaste åren har en jämlik och inkluderande kulturskola utryckts som ett ideal på det politiska planet. Det är en av utgångspunkterna i en avhandling från Högskolan för scen och musik som undersöker hur svenska kulturskolor förhåller sig till utmaningen att nå ut till nya grupper av barn. Den visar att spännvidden är stor mellan de strategier som används.

 • Granskning fastslår: Hög kvalitet på lärarutbildningarna i dans och i musik

  [2020-02-21] Ämneslärarprogrammets ämnen dans och musik på Högskolan för scen och musik får omdömet Hög kvalitet i en stor utvärdering av ämneslärarutbildningar för årskurs 7¿9 och gymnasieskolan som genomförts av Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Granskningen påbörjades 2018 och omfattar 103 utbildningar i hela Sverige.

Fler nyheter

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-03-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?