Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Två nya professorer på Högskolan för scen och musik

Nyhet: 2012-11-05

Den internationellt kända sopranen Barbara Bonney och organisten Karin Nelson har utsetts till professorer av rektor vid Göteborgs universitet, Pam Fredman. De båda nya professorerna är verksamma vid Högskolan för scen och musik.

Den amerikanska sopranen Barbara Bonney har sjungit på alla stora operascener världen runt och är dessutom en framstånde romans- och liedsångare. Hon är också professor vid Mozarteum i Salzburg och Royal Academy of Music i London.
Som gästprofessor i Göteborg kommer hon framför allt att undervisa studenterna på operautbildningen men även bidra till utvecklingen av utbildningen.
- Det är oerhört glädjande att vi kunnat knyta Barbara Bonney till oss. Hon kommer att vara en stor inspirations- och kunskapskälla för våra studenter, kommenterar Staffan Rydén, prefekt på Högskolan för scen och musik, utnämningen.

1867 blev Göteborg Sveriges första stad med en domkyrkoorganist som var kvinna, Elfrida Andrée. 145 år senare blir Göteborg landets första stad med en professor i orgel som är kvinna. Det är Karin Nelson som har befordrats till professor i musikalisk gestaltning med inriktning interpretation, orgel. Karin Nelson har under lång tid varit lärare på kyrkomusikerutbildningen i Göteborg men också verksam som konsertorganist i många länder. 2010 disputerade hon på en avhandling om orgelimprovisation och – pedagogik.
- Det är roligt att bidra till att upprätthålla Göteborgs starka tradition med framstående kvinnor inom orgelmusiken, säger prefekten Staffan Rydén.
 

AV:

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?