Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Trumpetare vann Ljunggrenska tävlingen

Nyhet: 2014-10-05

För första gången under tävlingens 18 år vann en brassmusiker förstapriset och 100 000 kronor. Trumpetaren Filip Draglund tog hem segern när finalen i Ljunggrenska tävlingen för unga musiker avgjordes på söndagen i Göteborg.

Juryn motiverade sitt beslut så här: ”En exceptionell talang som med bländande teknik får sitt instrument att sjunga”.

27-årige Filip Draglund har studerat i Malmö och Stockholm och vunnit åtskilliga tävlingar både i Sverige och internationellt. Hans otroligt krävande program i semifinal och final uppskattades livligt av såväl jury som publik. Förutom prissumman blir han också solist med University of Gothenburg Symphony Orchestra vid deras turné till bl a Stockholms Konserthus våren 2015.

Juryn hade det ovanligt svettigt detta år och tog god tid på sig. När den väl bestämt sig blev det två andrapristagare som får vardera 50 000 kronor. Göteborgsfödda Isabelle Bania studerar violin i Berlin och fick omdömet ”en musiker med stark närvaro som spelar med solid teknik och enastående klanglig skönhet”.
Lika mycket pengar vann pianisten Daniel Hormazábal som ”med värdigt musikerskap och stor virtuositet behärskar konsten att hålla lyssnaren fången.”

I 18 år har Ljunggrenska tävlingen för unga musiker verkat i ett samarbete mellan Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond och Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Fler än 50 unga musikerbegåvningar har genom åren vunnit priser och de allra flesta är nu verksamma i det internationella musiklivet.

Foto: Elias Gammelgård

AV:

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?