The 'essentially' feminine - ny bok ute nu!

Nyhet: 2018-12-20

TThe he ‘essentially’ feminine - a mapping through artistic practice of the feminine territory offered by Early Modern Music, är den något komplicerade titeln på den här boken. Men innehållet är inte svårt att förstå ett år efter #metoo-rörelsen. Det handlar om att 400 år gamla sånger använder samma strategier som män som misshandlar kvinnor gör än idag. Kärlekssånger från man till kvinna i 1600-talets England innehåller ofta mönster som dagens överlevare av våld känner igen; misstänkliggöra den tillbeddas karaktär, avvisa ett “nej”, anklaga och hota. Forskaren Katarina A Karlsson har gått igenom 755 sånger från den här tiden. Av kärlekssångerna från en man till en kvinna, använder mer än hälften dessa strategier i varierande grad.

Är det möjligt att alls framföra dem? Katarina A Karlsson, som också är sångerska och textförfattare, har arbetat med sångerna tillsammans med musiker, sångare, regissör, kostymör och ljussättare. Bildmaterialet är rikt.

Övriga författare är docent Ulf Axberg, professor emerita Gunilla Gårdfeldt-Carlsson och professor Christopher R. Wilson från universitetet i Hull, England. Det unika samarbetet ringar in den engelska lutsången genom konstnärlig forskning, psykologi, musikvetenskap och genusteori.

Så vilket feminint territorium erbjöd den tidigmoderna kärlekssången? En plats där en kvinna riskerade att förlora allt.

Förlag: Art Monitor

Foto: Harald Nilsson