Mozartpremiär i midvinterkylan

Nyhet: 2012-12-04

Mitt i midvinterkylan sprakar det av starka känslor och klingar av ljuvaste kärleksduetter i huset Artisten. Det är operastudenterna på Högskolan för scen och musik som spelar Mozarts opera ”Così fan tutte” tillsammans med orkestermasterstudenterna på samma högskola. Den internationellt verksamma Mira Bartov regisserar och på dirigentpulten står förre operachefen i Göteborg Kjell Ingebretsen.
Fem föreställningar ges efter premiären på fredag och alla biljetter är slut sedan veckor. Mozart behåller greppet även om julkonserterna står som spön i backen.

Men så är Così fan tutte också en av hans allra bästa operor, trots sitt tämligen mossiga tema. Operans namn betyder på svenska ”Så gör de alla”. Det syftar på att man inte kan lita på kvinnor och att de alla bedrar sina män. Handlingen är minst sagt tunn och kretsar kring två systrar och deras fästmän. En smart kammarjungfru och en cynisk gentleman kompletterar rollbesättningen. Med dessa sex röster trollar Mozart fram den ena arian och ensemblen skönare än den andra medan förvecklingarna avlöser varandra ända fram till slutet då allt ställs till rätta.

Studenterna på operakandidatprogrammets årskurs tre gör med denna föreställning sin slutproduktion på utbildningen. I orkesterdiket sitter studenterna från orkestermasterutbildningen, som här även får träning i att vara operakapell. Ett samarbete av det här slaget är bara möjligt på Högskolan för scen och musik eftersom det bara är här både musik- och sceniska utbildningar ges inom samma högskola i Sverige.

Om föreställningen
Speldagar: 7/12 kl 19 (premiär 1), 8/12 kl 15 (premiär 2) samt 11, 12, 14 december kl 19.00 och 15 december kl 15.00. Alla föreställningarna är utsålda!
Regi: Mira Bartov
Scenografi: Ger Olde Monnikhof
Dirigent: Kjell Ingebretsen
Medverkande sångare: Catharina Galgerud, Jennie Johansson, Erik Lundh, Dan McLellan, Jens Palmqvist, Susanna Reuter, Fredrik Samuelsson, Anna Sandström och Viktor Tågestad
University of Gothenburg Symphony Orchestra

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2018-10-11