Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Improviserat och samtida vid årets orgelakademi

Nyhet: 2013-09-02

Visst hade orgeln en storhetstid på 1600- och 1700-talen och visst framstår Bach fortfarande som en av tidernas främsta tonsättare för instrumentet.
Men 1900-talet blev också ett orgelns gyllene sekel med mängder av nyskrivna verk av tidens stora komponister som John Cage, György Ligeti och Olivier Messiaen.

Årets internationella orgelakademi i Göteborg 5-8 september ägnas 1900-talsmusiken, men även den improviserade orgelmusiken, som för många organister är en självklar del av yrket. 1900-talet var också det århundrade när vi började kunna lyssna på inspelad musik, och inte bara på levande framföranden. Ett spår vid orgelakademiens föreläsningar är de tidiga inspelningarna och hur de klingar – dagens musiker och publik har ju en möjlighet att som inga tidigare kunna jämföra tolkningar och traditioner.

Konstnärlig ledare för orgelakademien i år är Kimberly Marshall, framstående organist och forskare med såväl den tidiga musiken som den allra nyaste som specialitet. Hon medverkar både som föreläsare och musiker.

Programmet är brett och erbjuder gratis konserter både lunch- och kvällstid torsdag till söndag i bl a Vasakyrkan, Örgryte nya kyrka, Domkyrkan och huset Artisten.
Parallellt med konserterna pågår mästarklasser med Kimberly Marshall och improvisationsspecialisten Frédéric Blanc. Som sista punkt under akademien kan man höra deltagarna i dessa mästarklasser spela.

Göteborgs internationella orgelakademi har anordnats sedan 1994. Akademin arrangeras av Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi i samarbete med Göteborgs universitet (Göteborg Organ Art Center och Högskolan för scen och musik) och med stöd av Göteborgs stad.

Du hittar hela programmet och utförlig information om akademin på hemsidan: www.organacademy.se

AV:

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?