Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En gång till! Favoriter vi aldrig tröttnar på!

Nyhet: 2014-05-27

Maria FontoshOperasångerskan Maria Fontosh sjunger kända arior och orkestern kompletterar med färgsprakande danser – det blir en uppsluppen final på säsongen för masterstudenterna i orkesterspel vid Högskolan för scen och musik på fredag i huset Artisten. På pulten står Kjell Ingebretsen, utbildningens konstnärliga ledare och tidigare chef för GöteborgsOperan.

Göteborgspubliken kan säkert nynna med i många av numren. Sången till månen, Rosinas cavatina och Mio babbino caro hör till de mest efterfrågade och älskade av operaarior. Här varvas de med några av Dvoraks slaviska danser och de polovtsiska danserna ur Furst Igor. Konserten avslutas med Maurice Ravels ironiska La Valse med inte mindre än sju slagverkare på scenen.

Maria Fontosh sjunger också Tatjanas brevscen ur operan Eugen Onegin, som hon medverkat i under våren på hemmascenen Operan i Stockholm. Ryskan är inget problem för denna mångsidiga sångare som är uppvuxen i Ryssland men bosatt i Sverige sedan 1990-talet. Hon är en flitig gäst på många scener, bl a Semperoperan i Dresden, Frankfurtoperan och operan i Paris samt på konsertestrader runtom i Europa.

Kjell Ingebretsen är välkänd för göteborgarna sedan sina år som framgångsrik chef för operan i staden. Han är också hovkapellmästare efter många år som dirigent vid Kungliga Operan och även verksam som pedagog i bl a Oslo och Stockholm.

University of Gothenburg Symphony Orchestra består till största delen av studenterna vid masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel på Högskolan för scen och musik. Den är tvåårig och den enda i sitt slag i Europa. Därför lockar den till sig studenter från stora delar av världen – i vår är fjorton nationer representerade. Det senaste året har orkestern gästspelat på flera håll i Sverige och nu senast i Norge och Växjö.

Kvällens konsert ges också på Tivoli i Köpenhamn måndag 2 juni inom ramen för Tivolis årliga sommarfestival.
Göteborgs universitet stöder orkesterns konserter och gästspel.

Program
Antonín Dvorák: Slaviska danser – nr 1, 2 och 8 samt Sången till månen ur Rusalka
Peter Tjajkovskij: Tatjanas brevscen ur Eugen Onegin
Alexander Borodin: Polovtsiska danser ur Furst Igor
Camille Saint-Saëns: Bacchanale ur Simson och Delila
Gioacchino Rossini: Rosinas cavatina, akt 1 ur Barberaren i Sevilla
Giacomo Puccini: O mio babbino caro ur Gianni Schicchi
Franz Lehár: Meine Lippen sie küssen so heiss ur Giuditta
Maurice Ravel: La Valse
Dirigent: Kjell Ingebretsen
Solist: Maria Fontosh, sopran

Fotot på Maria Fontosh är taget av Maria Lindvall.
 

AV:

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?