Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bohumír Stehlik vann Ljunggrenska tävlingen

Nyhet: 2016-10-03

Fr v: Jacob Lidåkra, Bohumír Stehlik, Ava Bahari, Lars-Gunnar Frisack (Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond). Fotograf: Peter Lloyd.

"En sann pianopoet som inbjuder till nya klangvärldar. Hans sjungande ton når rakt in i hjärtat." Så löd juryns motivering när priset på 100 000 kronor delades ut till pianisten Bohumír Stehlik efter finalen i Ljunggrenska tävlingen på Högskolan för scen och musik i söndags.

– Det är otroligt, jag har fortfarande inte riktigt förstått att jag vunnit! Det här är ju en av de största tävlingarna, så det är såklart viktigt för mig. Nu känner jag ett stort ansvar att spela mycket och bli ännu bättre, säger Bohumír Stehlik. Han får förutom prissumman på 100 000 kronor medverka i en konsertturné med University of Gothenburg Symphony Orchestra. 

Andrapriset på 60 000 kr gick till Jacob Lidåkra, även han pianist. Juryns motivering löd: ”En självständig musiker med en förmåga att förtrolla sin publik. Hans känsla för rytm får musiken att dansa i det intressanta repertoarvalet.”

Violinisten Ava Bahari fick tredjepriset på 40 000. Juryns motivering: ”En temperamentsfull och virtuos violinist med utpräglad solistisk begåvning.”

Fakta:

Ljunggrenska tävlingen för unga musiker ägde rum på Högskolan för scen och musik 1−2 oktober. Tävlingen arrangerades för tjugonde året av Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond i samarbete med Högskolan för scen och musik. Behörig att söka är den som studerar eller har studerat vid svensk musikhögskola eller operahögskola samt svensk medborgare som studerar vid musikhögskola/operahögskola eller motsvarande utomlands. Sökande som är instrumentalist får vara högst 27 år och sångare 29 år.
Läs mer om de tävlande: Semifinalister 2016

För frågor, kontakta:

Anders Carlsson, samordnare Ljunggrenska tävlingen, e-post: anders.carlsson@hsm.gu.se, telefon: 070-673 40 22

 

AV:

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?