Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt talat

En podcast från Högskolan för scen och musik Konstnärligt talat - en podcast från Högskolan för scen och musik

Vad är scenkonstens roll egentligen – att underhålla, provocera eller skapa förändring i samhället? Hur kan musikundervisning vara en kraft för social förändring? Och hur gick Göteborg från att vara en avlägsen handelsstad med bara en handfull musiker till att bli hemvist för det rika musik- och orkesterliv vi ser idag? I samband med jubileumsfirandet på Högskolan för scen och musik i Göteborg arrangerade vi en serie samtal och publicerar podcasts under rubriken Konstnärligt talat, där bland annat musiker, scenkonstnärer och forskare undersöker den konstnärliga akademin ur en rad olika perspektiv och söker svar på de övergripande frågorna var kommer vi ifrån och vart är vi på väg?

Avsnitt 6: OperaspaningarI avsnitt sex tar vi oss en titt in i kristallkulan på operans värld. Göran Gademan, Grith Fjeldmose och Paula af Malmborg Ward har var och en fått göra spaningar om operakonstens framtid. I studion möter vi Monica Danielson, programansvarig på operautbildningen vid Högskolan för scen och musik samt Henrik Schaefer, konstnärlig ledare för the University of Gothenburg Symphony Orchestra. Programledare Markus Görsch, producent Kenneth Hedlund.

Avsnitt 5: Musik och lärande

Det femte avsnittet av Konstnärligt talat handlar om musik och lärande. Det börjar med blockflöjtspip och slutar med framtidsspaningar och däremellan träffar vi Maria Larsson, Helena Wattström och andra som jobbar med utbildningen, och förstås studenter från musiklärarprogrammet. Vi pratar också med Ron Davis Alvarez från El Sistema och besöker Dream Orchestra, ett musikpedagogiskt projekt för bl a flyktingbarn. Programledare Markus Görsch, producent Kenneth Hedlund.

Avsnitt 4: Ung på scen

I avsnitt fyra av Konstnärligt talat får vi följa med på ett samtal om pjäsen Ungeland, som spelade på Högskolan för scen och musik under höstterminen. Det handlar om att vara ung skådespelare och om hur det är att spela ung på scenen. I samtalet får vi träffa dramatikern Mirja Unge, skådespelaren och regissören Mia Höglund-Melin och skådespelaren Segal Mohammed som går på Angereds teaterskola. De diskuterar också skolans skådespelarutbildning, hur den har sett ut och hur den kan tänkas bli i framtiden. Vi får också träffa Morten Vang Simonsen och Emelie Florén som går andra året på skådespelarutbildningen. Samtalsmoderator: Catharina Bergil. Programledare: Markus Görsch. Producent: Kenneth Hedlund.

Avsnitt 3: Kalla det klassiskt

Tredje avsnittet av Konstnärligt talat fokuserar på de klassiska musikutbildningarna vid Högskolan för scen och musik. Vi får höra delar av en föreläsning av Anders Carlsson, doktor i musikvetenskap. Han berättar om Göteborgs musikliv under 1800-talet och fram till bildandet av orkesterutbildningen. Den ligger till grund för det som idag är musikdelen av Högskolan för scen och musik. Dessutom får vi träffa Galina Djordevic som läser sitt första år på kandidatutbildningen i klassisk musik. 

Avsnitt 2: Det handlar om orglar

I det andra avsnittet av Konstnärligt talat handlar det om orglar! Hur blev Göteborg ett av världens ledande centrum för forskning och byggandet av orglar? Vad gör man egentligen som kyrkomusiker? Och så träffar vi doktoranden Uwe Steinmetz som gör förtrollande musik som förenar jazz och improvisation med sakral musik. Övriga medverkande: Hans Davidsson, (Göteborg International Organ Academy), Hanna Drakengren m fl studenter från kyrkomusikerutbildningen vid Högskolan för scen och musik.

Avsnitt 1: Scenkonstens roll

I det första avsnittet av Konstnärligt talat träffar vi dramatikern America Vera Zavala och både lärare och studenter från scenutbildningarna för att försöka reda ut hur framtidens teater, musikal, opera och performancekonst kan se ut. Konstnärligt talat är en podcast från Högskolan för scen och musik i Göteborg med programledare Markus Görsch och producent Kenneth Hedlund. Reporter Tobias Egle. Signaturmusik av Martina Almgren, Thomas Jäderlund och Thomas Markusson, inspelade av Oskar Karlsson.

Prenumerera på Konstnärligt talat – Jubileumspodcast

Du kan lyssna och prenumerera på Konstnärligt talat via SoundCloud, Podcaster och Acast i din webbläsare eller via respektive appar för iOS och Android på din smartphone.

Vad är Konstnärligt talat?

Konstnärligt talat är inte bara en podcast utan också samtal som äger rum i samband med olika föreställningar och konserter på Högskolan för scen och musik. Samtalen är öppna för allmänheten, läs mer i kalendariet. Välkommen!

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2018-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?