Stjärnviolinisten Isabelle van Keulen ny artist in residence vid HSM

Nyhet: 2019-06-17

Fotograf: Maike Helbig

En musiker i absolut världsklass blir gästlärare vid Högskolan för scen och musik. Den nederländska violinsten och violasten Isabelle van Keulen bjuds in till skolans artist in residence-program, som presenteras med stöd från Stena-Stiftelsen. Tack vare sin musikaliska mångsidighet har hon blivit en av sin generations mest uppskattade instrumentalister.

− Att få Isabelle van Keulen till Högskolan för scen och musik är stort och viktigt! Vi är glada att vi med Stenastiftelsens hjälp kan erbjuda våra studenter möjlighet att möta ännu en musiker på toppnivå, säger Petra Frank, prefekt vid Högskolan för scen och musik.

Isabelle van Keulen har framträtt med världsledande orkestrar som Berlinerfilharmonikerna, Concertgebouworkestern, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, London Philharmonic och Kungliga filharmonikerna i Stockholm, för att nämna några. Som musiker är Isabelle van Keulen mångsidig: hon spelar inte bara violin, utan också viola på samma höga nivå.

Hon är verksam inom symfonisk musik såväl som kammarmusik i alla tänkbara ensembleformat. Bland dagens ledande violinister särskiljer hon sig genom att i stor utsträckning spela samtida musik. Theo Loevendie och Erkki-Sven Tüür är två av de tonsättare som har skrivit konserter specifikt för Isabelle van Keulen.

Hon har gjort många inspelningar, bland de senaste finnas Bergs violinkonsert, violin-pianosonater av Strauss, Rota och Respighi. Förutom den klassiska västerländska musiken spelar van Keulen tango, och tillsammans med sin egen kvartett släppt ett album med tolkningar av Ástor Piazzollas musik.

Tango är också temat på ett av de ensembleprojekt med studenter som Isabelle van Keulen kommer att medverka i under sitt residens på Högskolan för scen och musik. Hon kommer även att arbeta med studenterna i andra sammanhang: i masterklasser och som solist i en orkesterkonsert under ledning av Henrik Schaefer, där University of Gothenburg Symphony Orchestra kommer att studera, repetera och framföra Igor Stravinskijs Violinkonsert i D-dur.

– Vi är glada över att kunna bidra till denna satsning som ger studenterna möjligheten att bli inspirerade av en sådan etablerad och uppskattad musiker som Isabelle van Keulen, säger Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur.

• Späckat program när Matilda Ernkrans besökte GU

[2019-11-13] Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, bjöds på ett fullmatat program när hon den 12 november för första gången besökte Göteborgs universitet. - Vi vill visa både vår unika bredd och vår stora spetskompetens, förklarade rektor Eva Wiberg. Tyvärr hinner vi bara med några korta nedslag men förhoppningsvis kommer ministern snart tillbaka för att få veta mer.

• Världsartisterna Isabelle van Keulen och Ross Daly till Göteborg för undervisning och konsert

[2019-10-23] Den ena en världsstjärna inom klassisk musik och tango. Den andra en av Europas främsta experter inom traditionell musik från östra Medelhavsområdet. Under den sista veckan i oktober möts Isabelle van Keulen och Ross Daly i Göteborg för att förbereda en gränsöverskridande konsert den 31 oktober i Kronhuset tillsammans med studenter från Högskolan för scen och musik. De båda musikerna är regelbundna gäster vid Högskolan för scen och musik, där de är gästlärare inom ramen för ett artist in residence-program med stöd från Stenastiftelsen.

• Isabelle van Keulen och Ross Daly i konsert med musikstudenter 31 oktober

[2019-09-24] Tango, Vivaldi och musik från östra medelhavsområdet: I en kalejdoskopisk konsert 31 oktober i Kronhuset i Göteborg möter studenter från Högskolan för scen och musik två världsledande artister: Isabelle van Keulen och Ross Daly. Båda är internationellt verksamma musiker som periodvis undervisar på musikerutbildningarna, inom ramen för ett artist in residenceprogram med stöd från Stenastiftelsen.

• Open call: Nyskriven svensk musikal sökes

[2019-09-17] Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kulturhuset Spira, Wermland Opera och Scenkonst Öst verkar genom projektet Musikalplattformen för en konstnärlig utvecklingen och breddad representation av nyskriven svensk musikal. Vi utlyser härmed ett open call för nyskrivna musikalverk! Var med och pitcha - skicka in ditt bidrag 10-23 oktober 2019.

• Ny kurs i konstnärlig utveckling och kulturellt företagande

[2019-08-26] Art and Business är ett pilotprojekt som arrangeras i samarbete mellan Högskolan för scen och musik och Kulturakademin, Kultur i Väst samt ADA, en del av Business Region Göteborg. Under hösten 2019 ges professionella utövare en unik möjlighet att delta i en serie workshops inom konstnärlig utveckling och kulturellt företagande. Kursen består av tre delar: Entreprenörskap, Konstnärlig utveckling - arbeta med feedback, och Konstnärlig utveckling - bygg din egen handlingsplan.