• Barn till högutbildade föräldrar överrepresenterade i kulturskolan

[2018-10-11] Barns ursprung och föräldrarnas utbildningsnivå och kulturella kapital har stor betydelse för om barn deltar i och uppskattar kulturskolans frivilliga utbildningar. Den typiska svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar, visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

• Kulturnytt granskar teaterhögskolor ett år efter #metoo

[2018-10-05] Ett år efter startskottet för #metoo visar Sveriges Radios Kulturnytt i en genomgång av de svenska teaterhögskolorna att flera förändringar gjorts vad gäller arbetsmiljö, färre när det kommer till själva undervisningen. Högskolan för scen och musik hör dock till undantagen, här har man infört en obligatorisk värdegrundskurs och nya kursmål om respekt för genus och jämlikhet.

• Forskning om musikens känslomässiga potential får fem miljoner från VR

[2018-09-26] Vetenskapsrådet (VR) har beslutat om projektbidrag i årets stora utlysning inom konstnärlig forskning. Drygt fem miljoner kronor, det näst största bidraget, går till ett forskningsprojekt vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

• Ny utbildning för pedagoger i kulturskolan - diskuteras i Almedalen

[2018-07-02] En inkluderande kulturskola för barn i hela landet, oavsett bakgrund. Det är målet när sex lärosäten nu tar fram nya utbildningar för pedagoger i kulturskolan. Men vilken kompetens behöver de? Vad tänker högskolorna och vad säger kulturskolorna själva?

• Tom Eccles och Lena Willemark nya hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten

[2018-05-31] Lena Willemark, folkmusiksångare, svensk riksspelman och kompositör, och Tom Eccles, curator och chef för Bard CCS, New York har utsetts till hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.