Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studier och praktik utomlands

Nätverken som Högskolan för scen och musik deltar i ger lärare och studenter stora möjligheter till utbyten och fördjupat samarbete med andra institutioner inom musik- och scenområdena, både nordiska, europeiska och utomeuropeiska.

Denna sida riktar sig till dig som är, eller kommer att bli, student på Högskolan för scen och musik.
Du som är student på Högskolan för scen och musik kan läsa mer om utbytesstudier i studentportalen.

För att studier utomlands ska räknas som utbytesstudier måste ett avtal finnas mellan Göteborgs universitet och högskolan utomlands. Studierna får inte beläggas med studieavgifter. Utbytesstudiernas längd måste vara minst tre månader och högst ett läsår. Studenter kan också, med ekonomiskt stöd av Erasmus, söka praktik utomlands.

Det finns några grundkrav som du som student måste uppfylla för att få kunna göra ett utbyte. När du söker måste du vara registrerad student vid Göteborgs universitet och du måste dessutom ha avklarat 60 högskolepoäng när du påbörjar dina utbytesstudier.

De vanligaste utbytesprogrammen vid Göteborgs universitet är Erasmus+ och Nordplus och dessutom finns det flera så kallade bilaterala avtal med högskolor i Nordamerika, Afrika, Asien och Australien.

Utlandsstudierna blir tillgodoräknade i din svenska examen och förlänger därmed inte den totala studietiden.

Erasmus+ är Europeiska kommissionens program och ger möjlighet för studenter att studera 3–12 månader, per utbildningsnivå, med ett stipendium. Avtalen skrivs oftast mellan institutioner och i ett specifikt ämne, t.ex. musik eller historia.

Nordplus är ett program upprättat av Nordiska ministerrådet och strävar för att stärka nordiskt samarbete genom utbyten. Programmet är mer flexibelt än Erasmus+ vad det gäller längden för utbyten. Vanligt är att studenter från Högskolan för scen och musik åker på kortare resor till något av våra grannländer för en kurs eller en workshop som varar ett par veckor högst.

Bilaterala avtal oftast är skrivna mellan Göteborgs universitet och en annan högskola utanför Europa. Avtalen ger dig möjlighet att välja ur hela kursutbudet hos värduniversiteten förutsatt att inga begränsningar är avtalad. Du erhåller inget stipendium för att åka på utbyte och konkurer med studenter från hela Göteborgs universitet om en plats.

Högskolan för scen och musik har dessutom under flera år haft bilateralt avtal med bland annat en teaterskola i Tbilisi, Georgien och El Sistema i Caracas.

Kontaktinformation

Jenny Hedlund

Internationell koordinator,

Telefon:
031-786 4016

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-10-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?