Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram komposition

Musikkomposition kan, i sin mest grundläggande form, sensibilisera oss för de specifika kontexter genom vilka ljud upplevs. Att anta Luigi Nonos utmaning, att komposition kan återuppväcka ens sinnen för att delta i någonting mycket större än oss själva, är den viktigaste uppgiften för nutida musikkomposition.

På Högskolan för scen och musik, antar vi en sån orientering genom att fokusera på studentens konstnärliga utveckling och konceptuella tänkande i samband med experimenterande med instrumentala ljud, notation och strukturellt tänkande. Idealt sett utvecklas komponister vid Högskolan för scen och musik till en konstnärlig samhällelig kraft, såväl lokalt som globalt, för att skapa unika konstnärliga uttryck som reflekterar mänskliga värden genom deras kompositioner och gränsöverskridande samarbeten.

Högskolan för scen och musik är en öppen och kreativ mötesplats med fönster ut mot världen. Vi betonar vikten av interdisciplinära kunskapsutbyten och samarbeten med andra program så som opera, teater, film, litteratur, poesi, arkitektur och bildkonst. Vi erbjuder också teknisk expertis inom flera teknologier genom vår elektronmusikstudio Lindbladstudion.

Programmet syftar till att förbereda studenten för framtida aktiviteter som professionell komponist, men kan också tjäna som grund för vidareutbildning på doktorandnivå. Grunden för undervisningen inkluderar individuell handledning, seminarier i musikteori, analys och estetik, samt "open score"-seminarier i samarbete med improvisationsutbildningen.

Möjligheterna för kompositionsstudenterna inkluderar samarbete med olika kammarensembler bildade av musikerstudenter vid Högskolan för scen och musik, internationellt etablerade professionella ensembler, Stockholms Blåsarsymfoniker, Kammarkören vid Högskolan för scen och musik, Norrköpings Symfoniorkester och stråkorkestern Musica Vitae. Det finns även möjlighet för externa projekt som exempelvis involverar GöteborgsOperan, ljudinstallationer och elektronmusiksamarbeten. Varje år hålls vår årliga festival Sirenfestivalen där komponister får sina verk framförda på Högskolan för scen och musik.

Huvudämnen
Litteraturseminarier
Självständigt examensarbete
Masterseminarier
Valbar kurs 

Läs intervjun med Ming Tsao, tidigare professor i komposition på Högskolan för scen och musik. 

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hsm.gu.se/Utbildning/master-komposition/
Utskriftsdatum: 2018-01-21