Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Master komposition - Experimental Composition and Creation

Fältet för experimentell musik och ljudkonst är större och mer mångfacetterat än någonsin. Vårt reviderade internationella masterprogram Experimental Composition and Creation tar utgångspunkt i detta och riktar sig till kreatörer som vill arbeta i en interdisciplinär miljö med möjligheter för en personlig och konstnärlig utveckling utöver det vanliga. Om du är verksam som tonsättare eller utövare inom instrumental- eller vokalmusik, ljudkonst eller performancekonst, elektronisk eller improviserad musik eller andra former av experimenterande musikskapande är du välkommen med din ansökan. Du ansöker med en beskrivning av ett konstnärligt utforskande projekt som du önskar realisera inom ramen för programmet. Under de två åren utvecklar och fördjupar du ditt projekt, upptäcker nya perspektiv och utmanar din praktik genom möten med medstudenter, handledare och särskilt inbjudna gästlärare.

Magda Mayas i en konsert vid Högskolan för scen och musik. Fotograf: Stig-Magnus Thorsén

Nytt för detta program

  • Antagning vartannat år. Den första gruppen studenter startar hösten 2020. Följande grupp startar hösten 2022.
  • 8–10 studenter som kan interagera nära varandra under två års studier och följa samma tidsplan för utvecklingen av sina självständiga projekt.
  • En stor del av programmet består av projektbaserat arbete, där du träffar aktiva tonsättare/musiker/artister, i workshops och labbsituationer.

Vad innehåller utbildningen?

  • Huvudämne kompositoriska praktiker
  • Självständigt arbete (examensarbete)
  • Masterseminarier
  • Den reflekterande konstnären

Under två år kommer du att fortsätta din egen personliga konstnärliga process, med stöd från lärare vid kompositionskollegiet samt andra avdelningar vid Högskolan för scen och musik, såsom Contemporary Performative Arts, Improvisation, Världsmusik, Musik- och ljudproduktion, anpassat efter just din aktuella musikaliska utforskning. Programmet kännetecknas av en tvärvetenskaplig miljö genom interaktion med medstudenter och gästföreläsare. Programmet har nära kopplingar till forskningsmiljön vid institutionen, fakulteten och universitetet. Du har också tillgång till pågående samarbeten med etablerade musiker och ensembler som Mimitabu, Gageego, Curious Chamber Players, stråkorkestern Musica Vitae och Norrköpings symfoniorkester.

Huvudämnet utgör programmets största kurs (60 högskolepoäng), där du utvecklar ditt eget konstnärliga fokus. Förutom vanliga lektioner består kursen av labbforum, workshops, seminarier och feedback-sessioner med dina medstudenter. Kursen för självständigt projekt står för en fjärdedel av programmet (30 hp). Inom ramen för denna kurs har du stor frihet att experimentera och utforska nya idéer och reflektera över dina val. Du arbetar självständigt med ditt undersökningsarbete i samråd med din handledare.

Här hittar du utbildningsplanen

Lärare vid kompositionsutbildningen

Malin Bång – komposition, masterseminarier
Ole Lützow-Holm – komposition, självständigt arbete
Joel Eriksson – musikalisk teori, instrumentalkomposition
Per Anders Nilsson – elektronmusik
Palle Dahlstedt – elektronmusik
Staffan Mossenmark – Ljudkonst, performance

Vem kan ansöka till programmet?

Om du är aktiv som tonsättare eller utövare inom instrumentalmusik, ljudkonst, performancekonst, ljudinstallation, elektronisk musik, fri improviserad musik eller områden som gränsar till dessa, och har en konstnärlig kandidatexamen eller motsvarande, är du välkommen att ansöka till programmet med ett utkast till ett utforskande projekt. Programmet är öppet för både internationella och svenska studenter; undervisningen är främst på engelska, men individuell undervisning på svenska är också möjlig.

Programmets struktur

Programmet är utformat för att erbjuda intensiva schemalagda studier under fjorton veckor spridda under höst- och vårterminerna. De schemalagda aktiviteterna inkluderar individuella sessioner med lärare och handledare, kollektiva lektioner med dina medstudenter, projektveckor med inbjudna gäster inom olika konstnärliga områden, labb / workshopsessioner där du arbetar tillsammans med resten av klassen, samt samarbete med professionella ensembler.

Veckorna däremellan använder du för att utveckla ditt komponerande / performance, genom självstudier och eget utforskning kopplat till ditt individuella arbete.

I mitten av januari äger den årliga Sirénfestivalen rum, där du välkomnas att delta med ditt aktuella arbete.

The Making of Dido and Aeneas

År 2018 deltog studenter från fyra utbildningsprogram vid Högskolan för scen och musik i produktionen av en unik version av Purcells opera Dido and Aeneas. Raphael, en masterstudent i komposition från Hong Kong, fick i uppdrag att skriva nya musikaliska verk som sammanflätades med Purcells originalkompositioner.
Se dokumentären The Making of Dido och Aeneas på YouTube.

 

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?