Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

World and Improvisation Centre - A Creative Collaboration in Music

World and Improvisation Centre (WIC) är en plattform för samarbete mellan musikerutbildningarna i improvisation och världsmusik.
Målet är att samla en bredare kompetens, höja kvalitén och integrera forskning och utveckling i undervisningen.
Som student på utbildningarna har man tillgång till både lärare och den forskning som pågår i bägge områdena. Dessutom möts och samarbetar studenterna över genregränserna i gemensamma kurser.

Foto: Stig-Magnus Thorsén

Katrien Hermans spelar kontrabas och flyttade till Göteborg från Belgien för att läsa masterprogrammet i improvisation. Agnes Åhlund är sångare och studerar på världsmusikprogrammet, med fokus på svensk folkmusik.

KH: Om man är intresserad av samarbete så är det bara att fråga.
Det är väldigt fint att både utbildningarna, improvisation och världsmusik, finns i samma korridor. Det blir lätt att samarbeta, och det sociala spelar en jättestor roll. Det är till exempel många som går improvisation men som vill testa att spela med en percussionist istället för en vanlig trummis. Eller så kan man kombinera med en delkurs i svensk folkmusik.

AÅ: Och vi samarbetar ju just nu i Katriens examenskonsert! Sedan är det också många inom världsmusik som är intresserade av att improvisera. Man lär sig av varandra.

KH: Improvisationsmusiker kan annars vara ganska reserverade, och så är de flesta män. Här i skolan är det lättare att gå fram till någon och fråga, och utbildningen uppmuntrar det. Det är liksom en mysig varm pool man simmar omkring i, man får bara inte glömma bort att skaffa kontakter utanför också.

AÅ: Jag har gått på båda programmen, bytte från improvisation till världsmusik. Den främsta skillnaden ligger i det man lär sig: Improvisation handlar mer om att känna sig själv och sitt konstnärliga uttryck, medan världsmusik är mer fokuserat på att lära sig traditioner.

Frågor och svar:

Vad är det som ingår i WIC?

WIC består av två kandidatprogram (improvisation, världsmusik) och två masterprogram (improvisation och världsmusik, improvisation – den komponerande musikern (NoCoM)). Kärnan i WIC är lärarna och studenterna som tillhör respektive program. Även forskarutbildningen ingår i miljön, just nu med doktoranderna Uwe Steinmetz och Magda Mayas i improvisation.

Varför WIC?

  • Att arbeta med förnyelse och genreöverskridande som konstnärlig metod är viktiga aspekter i båda utbildningarna.
  • Många av lärarna är som musiker involverade i projekt som har tydlig identitet i såväl improvisationsmusik som världsmusik. De konstnärliga visionerna är viktigare än separerade stilar.
  • Vi kan dra nytta av varandras erfarenheter i konstnärliga och pedagogiska frågor. Med våra olika specialiteter har vi inspirerat och utvecklat varandra som pedagoger och konstnärer.
  • Båda utbildningarna fokuserar på gehörstraderad musik som vanligen framförs i mindre ensembler.
  • Arbetsmarknaden ser liknande ut inom båda genrerna, många arbetar på frilansbasis efter utbildningarna.

Vad betyder det här för mig som student?

  • Du får tillgång till lärare, forskare och studenter från båda utbildningarna.
  • Flera gemensamma projekt och kurser, t ex: gemensamt ensembleprojekt med olika gästlärare, kurser i scenisk och musikalisk kommunikation, frilansens värld.
Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?