Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Master symfoniskt orkesterspel

Utbildningen förbereder dig för ett internationellt yrkesliv som orkestermusiker. Med studenter och lärare från hela världen genomsyras utbildningen av internationella perspektiv. Du får arbeta tillsammans med gästdirigenter och solister på hög konstnärlig och pedagogisk nivå: Gustavo Dudamel, Ariane Matiakh, Truls Mörk, Eva Ollikainen, Antje Weithaas och Christian Zacharias är några exempel från de senaste åren. Som student utgör du grunden i University of Gothenburg Symphony Orchestra. I symfoniorkestern och i olika kammarmusikaliska sammanhang följs du och de andra studenterna åt i två år. Genom att arbeta långsiktigt i olika ensembleformer får du möjlighet att utvecklas inte bara som instrumentalist utan också som lagspelare. Ett självständigt arbete ingår också, där du själv väljer ett konstnärligt ämne att fördjupa dig i. Du studerar i Artisten, ett hus fullt av konstnärliga utbildningar och forskning mitt i Göteborg. Merparten av lärarna på utbildningen kommer från Göteborgs symfoniker och GöteborgsOperan. Utbildningen erbjuder goda möjligheter till samarbeten och till att knyta kontakter i regionens rika musikliv och ger dig tillfälle att bygga ett internationellt nätverk.

Artist in residence: Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen (Foto: Magnus Gotander)Violinisten Isabelle van Keulen är gästlärare under en treårsperiod på Högskolan för scen och musik. Läs mer om vårt Artist in residence-program. Foto: Magnus Gotander 

Vad innehåller utbildningen?

Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel erbjuder en kombination av koncentrerad orkesterträning, coachning och många möjligheter att framträda vid konserter.

Här hittar du utbildningsplanen

Utbildningens fyra huvudområden

  • Orkesterstudier som täcker alla perioder från barock, klassicism och romantik fram till vår egen samtids musik samt operarepertoar
  • Individuella instrumentalstudier och övningsprovspelningar som syftar till att förbereda studenten inför provspelning.
  • Kammarmusik
  • Ett självständigt arbete där studenten behandlar självvalda frågeställningar genom musikalisk gestaltning. Utbildningen tillhandahåller handledning under hela studieperioden, och det färdigställda arbetet består av musikalisk gestaltning, dokumenterad genom audio- eller video-inspelning och integrerad med text.

Konsertserie

Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel framträder vid nio årliga produktioner. Konserterna äger huvudsakligen rum i Sjöströmsalen på Artisten, hemvist för Högskolan för scen och musik men gästspel har också gjorts i bl.a Köpenhamn, Stockholm, Bergen, Malmö, Vara och Växjö.
Förutom dessa produktioner spelar studenterna ett brett utbud av orkesterrepertoar inom ämnet Repertoire Class, både med full orkester och i sektioner ledda av lärare från Göteborgs Symfoniker.

Individuella instrumentalstudier

Här ingår individuella instrumentallektioner såväl som sex övningsprovspelningar per läsår, s k mock auditions.

Fördjupningsstudier

Kammarmusik är ett viktigt inslag i studierna. Vidare innehåller utbildningen musik- och orkesterhistoria, teori, analys, ergonomi för musiker samt examensarbete.

Praktisk information

Programmet är studiemedelsgrundande och undervisningen innebär heltidsstudier. Engelska är undervisningsspråk. Utbildningen är kostnadsfri för studenter från EU samt från Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Examen

Vid avslutningen av detta tvååriga program på heltid erhåller studenten en masterexamen. En förutsättning för att kunna ta sin masterexamen är att studenten har kandidat- eller bachelorutbildning.

Syfte

Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel syftar till att utveckla framstående instrumentalister på det artistiska, personliga och yrkesmässiga planet.
Utbildningen ger framstående studenter från musikhögskolor i Sverige och utomlands möjlighet att förbättra sin musikutbildning med utomordentlig professionell orkesterträning.
Programmet erbjuder fördjupade studier i klassisk och modern repertoar tillsammans med ledande gästdirigenter, solister och instruktörer.

The Making of Dido and Aeneas

The Making of Dido and Aeneas är en dokumentär i 4 delar om ett ovanligt samarbete mellan följande program: 

  • Symfoniskt orkesterspel
  • Opera
  • Komposition
  • Världsmusik

I filmerna följer vi Sara, operastudent från Sverige, Lisa, orkesterstudent från Frankrike och Raphael, kompositionsstudent från Hongkong. Filmerna sträcker sig från första repetitionerna fram till premiären i december 2018.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hsm.gu.se/Utbildning/master-i-symfoniskt-orkesterspel/?languageId=100000&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fhsm.gu.se%2Fenglish%2Feducation%2Fma-symphonic-orchestra-performance%2F%3Fprint%3Dtrue
Utskriftsdatum: 2020-08-07