Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Magister kördirigering

60 hp/studietakt halvfart

OBS! Ingen antagning 2018!

Under mer än 25 år har vi haft en körpedagogisk kurs i Göteborg. Den byggs nu om till en utbildning som ger en magisterexamen i kördirigering. Kör är en av de största svenska folkrörelserna. Regelbundet sjunger cirka 600.000 personer i minst 15.000 körer. Behovet av väl utbildade och kunniga körledare och kördirigenter är alltså stort.

Magisterprogrammet i kördirigering förbereder dig för specialiserade uppgifter i musiklivet som körledare, kördirigent, körpedagog och körkonsulent.

I utbildningen ingår körledningsmetodik, interpretation, improvisation, repertoarkunskap, körpsykologi och ledarskap, röstvård, partiturspel, kör och instrument och musikalisk kommunikation.

Undervisningen 
äger rum vid Högskolan för scen och musik och organiseras i form av seminarier, föreläsningar och gruppövningar.

Därtill kommer organiserad auskultation och praktik i körer såväl inom som utanför Högskolan för scen och musik.

Undervisningens utgångspunkt är körlitteratur från olika epoker och genreområden och förbereder för att leda körsång för alla åldrar och för olika sammanhang. Utbildningen vilar på konstnärlig grund och ger studenten kunskap och erfarenhet av den konstnärliga processen.

Lärare är Gunnar Eriksson, Anne Johansson, Gunno Palmquist och Jan Yngwe. Gästande lärare och dirigenter kompletterar vår kunniga lärarkår.

Utbildningen ger dig kunskaper och erfarenheter för att leda och inspirera människor i kör. Du får träning i att leda körsång för alla åldrar och för olika sammanhang. Barn- och ungdomskörsmetodik är en väsentlig del av utbildningen liksom kunskaper och erfarenheter av körrepertoar från olika genrer och traditioner.

Som student blir du också en del av den breda verksamheten inom musik- och scenutbildningarna vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

Examen: Konstnärlig magisterexamen

Antagning (gällde för våren 2016)

OBS! Ingen antagning 2018!

Förkunskapskrav
Förutom avlagd kandidatexamen, konstnärlig kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 hp eller motsvarande utländsk examen krävs särskild behörighet i form av musikaliska kunskaper och färdigheter. Dessa kunskaper och färdigheter prövas vid antagningsprov.

Urval
De sökande rangordnas utifrån lärarens bedömning av färdighetsnivån.

Antagningsprov
Provet består av två delar:

1. Dirigerings- och instuderingsprov
2. Sångprov


Antagningsprovet gör du genom att vara med och sjunga kör samt visa dina kunskaper och färdigheter i kördirigering.
Före provet ska du sända in två fritt valda körstycken à cappella för blandad kör (3-5 stämmor), som du tycker om och som du skulle vilja instudera och dirigera vid provet.
Juryn kommer att välja ett av dina insända stycken. Det är av stort värde att du med egen röst kan förebilda stämmorna samt spela partituret på piano.

Två veckor före provet får du två obligatoriska stycken. Juryn väljer ett av dessa, som du ska framföra i "konsertversion", dvs. utan repetition.
Under provdagen kommer du också att få sjunga en egen vald solosång.
Kompletterande uppgifter kan förekomma.

Dina valda körstycken ska vara Högskolan för scen och musik tillhanda senast 1/2 2016.
Skicka till:
Högskolan för scen och musik
Box 210
405 30 Göteborg
Märk kuvertet "Kördirigering"

Kontaktinformation

Christina Ekström

Programansvarig,

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?