Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Magister kördirigering

Med över en halv miljon personer aktiva i 15.000 körer är behovet av välutbildade körledare och kördirigenter stort i Sverige. I det nya magisterprogrammet omfattar undervisningen musik från olika traditioner, även om fokus ligger på västerländsk körmusik. Utbildningen förbereder dig för att leda körsång i skilda sammanhang för såväl barn och unga som vuxna sångare.
Programmet ger möjlighet att utveckla och fördjupa ditt musikaliska kunnande samt att reflektera kring ditt eget konstnärskap. Du får också förutsättningar för växa i din roll som ledare – att arbeta med människor och främja deras lärande utgör en viktig del. Som en del av utbildningen lär du dig dessutom hur den svenska körbranschen fungerar och bekantar dig med viktiga organisationer.
Utbildningen består av seminarier, föreläsningar och gruppövningar, men också av praktik och självständigt arbete. Det finns utrymme för personliga val, till exempel brukspiano, arrangering och vokal träning för körledare. Utbildningen ges på halvfart under två läsår.

Video: Vad gör en kördirigent? Och vem vänder sig utbildningen till? Birgitta Mannerström Molin, lärare, berättar. Klicka på knappen "CC" i bildrutans nedre högra hörn för textning (dyker upp när du startat filmen).

Vad innehåller utbildningen?

Här hittar du utbildningsplanen och utbildningens kurser

Kördirigering (30 hp)

Omfattar progression från hantverksmässiga aspekter på dirigering, instudering och körledning till överlagda konstnärliga val för den musikaliska gestaltningen. Kursen omfattar till del olika inriktningar för de fyra terminerna som barnkör, ungdomskör, folk- och världsmusik i kör samt arbete med kör som verktyg för att nå utommusikaliska mål. Vokala aspekter sett till körrösten och körsjungande är ytterligare inslag i kursen.

Personligt val, praktik, problematisering (15 hp)

Kursen omfattar tre delkurser

  • Personligt val – ger möjlighet att välja mellan Egna rösten i körledarkontext och Analys för interpretation (termin 1) samt Brukspiano för körledare och Arrangering för kör (termin 2).
  • Praktik/auskultation – sker i samverkan med externa aktörer inom körfältet och ger möjlighet till insyn i och erfarenhet av arbete inom olika musikaliska genrer och målgrupper för körverksamhet.
  • Problematisering – omfattar en del som är gemensam för flera mastersprogram inom musikområdet på institutionen och uppmärksammar i värdegrundsfrågor. En andra del sker inom programmet och tar sikte på identifiering av fältet körforskning samt problematisering av fenomenet kör i historisk, social och kulturell kontext.

Självständigt arbete (15 hp)

Studenten genomför en undersökning utifrån egenformulerad frågeställning eller konstnärligt problem inom huvudområdet på ett metodiskt sätt, där texten står i dialog med studentens övriga konstnärliga arbete. Arbetet, fördelat på två kurser, leder fram till en avslutad, konstnärligt reflekterande framställning som inkluderar ljud / videodokumentation alternativt ett eget framställt partitur eller motsvarande, samt en skriftlig reflekterande text i valfritt format.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?