Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mer om ettämnesutbildningen

Lärare i ämnet Teater

Göteborgs universitet erbjuder utbildning till teaterlärare inom ämneslärarprogrammet. Du kan välja enbart teater som ämne eller att kombinera teater med ett annat undervisningsämne. I tvåämnesvarianten läses teater som andraämne.
Utbildningen riktar sig mot arbete i gymnasieskolan och de teaterkurser som finns inom det estetiska programmet, programfördjupningar inom övriga program och i kurser inom individuellt val. Du kan också arbeta med teater i grundskolan, som lärare i kulturskolor och i andra pedagogiska sammanhang utanför skolans värld.
Utbildningen har som syfte att ge en bred och gedigen kunskap om läraryrket med utgångspunkt i ämnet teater och att utveckla en bred grund som är användbar i många olika undervisningsmiljöer. Utbildningen leder fram till ämneslärarexamen och ger dig den behörighet som krävs för att kunna ansöka om lärarlegitimation i ämnet.
I utbildningen ingår utöver kurserna i ämnet en gemensam del för alla lärarstudenter, den utbildningsvetenskapliga kärnan, och du har praktik (VFU) under motsvarande en termin. Den sammanlagda studietiden är fem år.

Studierna

inom ämnet ger dig kunskap om teaterns olika uttrycksformer, utvecklar dina ledaregenskaper och behandlar de lärarkunskaper du behöver i din framtida yrkesroll. Stort fokus i delkurserna ligger på att utveckla dina egna gestaltande färdigheter i syfte för att kunna förebilda och entusiasmera dina kommande elever. Kurserna behandlar bland annat scenframställning, röst- och rörelsegestaltning, teaterteori, dramatik, regi och scenografi som också inkluderar kostym, mask och ljud-/ljusdesign. Alltid med både konstnärligt och didaktiskt perspektiv.
Under din utbildning har du tillgång till huset Artisten för att på olika sätt kunna uppehålla och utveckla dina konstnärliga färdigheter.

Utbildningsmiljön

Du studerar i en stimulerande konstnärlig och vetenskaplig miljö vid Högskolan för scen och musik i huset Artisten och på några av universitetets andra institutioner för att utveckla dina egna färdigheter samt dina lärarkunskaper. Du ges rika tillfällen till att samverka och utvecklas med flera andra konstarter.
Vid Högskolan för scen och musik utbildar vi skådespelare, musiker, lärare i musik, dans och teater, musikalartister, operasångare och har en omfattande forskarutbildning - en konstnärlig och kreativ miljö samt mötesplats för lärande, skapande och för nätverkande.

Forskning

Åtta forskningsprojekt har beviljats medel för projekt inom regeringsuppdraget om samarbete kring praktiknära forskning i skolan – "ULF". Forskningsmedel har tilldelats universitetslektorerna vid Högskolan för scen och musik Pernilla Ahlstrand (teaterdidaktik, även programansvarig på programmet för lärare i teater) och Ninnie Andersson (dansdidaktik) för praktiknära forskning i forskningsprojektet "Bedömning av kunnande i dans och teater inom gymnasieskolan". Projektet kommer genomföras under två år i samverkan med två gymnasieskolor i Göteborgsregionen.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-04-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?