Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mer om tvåämnesutbildningen

Teater som andraämne

Göteborgs universitet erbjuder utbildning till teaterlärare inom ämneslärarprogrammet. Du kan välja enbart teater som ämne eller att kombinera teater med ett annat undervisningsämne. I tvåämnesvarianten läses teater som första- eller andraämne. Om du väljer teater som enda ämne eller som förstaämne gör du praktik samt skriver dina självständiga arbeten inom teaterämnet.
Utbildningen riktar sig mot arbete i gymnasieskolan och de teaterkurser som finns inom det estetiska programmet. Kurserna omfattar sammanlagt 90hp och har som syfte att ge dig en gedigen kunskap i ämnet teater.

Här kan du se vilka andra ämnen du kan kombinera teater med (HT19)

Studierna

inom ämnet ger dig kunskap om teaterns olika uttrycksformer, utvecklar dina ledaregenskaper och behandlar de lärarkunskaper du behöver i din framtida yrkesroll. Stort fokus i delkurserna ligger på att utveckla dina egna gestaltande färdigheter i syfte för att kunna förebilda och entusiasmera dina kommande elever. Kurserna behandlar främst scenframställning, röst- och rörelsegestaltning, regi och dramatik men introducerar också i scenografi som inkluderar kostym, mask och ljud-/ljusdesign. Alltid med både konstnärligt och didaktiskt perspektiv.
Under din utbildning har du tillgång till huset Artisten för att på olika sätt kunna uppehålla och utveckla dina konstnärliga färdigheter.

Utbildningsmiljön

Du studerar i en stimulerande konstnärlig och vetenskaplig miljö vid Högskolan för scen och musik i huset Artisten och på några av universitetets andra institutioner för att utveckla dina egna färdigheter samt dina lärarkunskaper.
Vid Högskolan för scen och musik utbildar vi skådespelare, musiker, lärare i musik, dans och teater, musikalartister, operasångare och har en omfattande forskarutbildning - en konstnärlig och kreativ miljö samt mötesplats för lärande, skapande och för nätverkande.

Forskning

Åtta forskningsprojekt har beviljats medel för projekt inom regeringsuppdraget om samarbete kring praktiknära forskning i skolan – "ULF". Forskningsmedel har tilldelats universitetslektorerna vid Högskolan för scen och musik Pernilla Ahlstrand (teaterdidaktik, även programansvarig på programmet för lärare i teater) och Ninnie Andersson (dansdidaktik) för praktiknära forskning i forskningsprojektet "Bedömning av kunnande i dans och teater inom gymnasieskolan". Projektet kommer genomföras under två år i samverkan med två gymnasieskolor i Göteborgsregionen.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-12-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?