Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärare i ämnet teater

Som student på ämneslärarprogrammet i teater får du bland annat arbeta med skådespeleri, regi, skriva egen dramatik och studera teaterhistoria. Genom kompetenta lärare inom pedagogik och teater samt genom specialister inom scenografi, kostym, smink, ljus- och ljuddesign får du möjlighet att utvecklas som pedagog och i ditt eget konstnärskap. Huset Artisten erbjuder unika möjligheter till samarbeten med studenter från andra utbildningar inom teater, musik och dans. Med dess läge i centrala Göteborg får du närhet till såväl stora kulturinstitutioner som fria teaterscener.

I utbildningen ingår också en gemensam del för alla lärarstudenter, den s k utbildningsvetenskapliga kärnan, och du har praktik (VFU) under motsvarande en termin. Den sammanlagda studietiden är fem år. Du kan välja att läsa ettämnes- eller tvåämneslärarutbildning. I tvåämnesvarianten läser du teater som andraämne. Du får lärarlegitimation och blir behörig för arbete i gymnasieskolan. Du kan också arbete inom kulturskola, studieförbund eller annan pedagogisk verksamhet i teater.

Vi träffar teaterlärarstudenten Lina Larsson under hennes praktik på Nordiska folkhögskolan för att ta reda på mer om hennes relation till ämnet teater och varför hon vill bli lärare.

Ettämnes- eller tvåämnesvarianten?

Utbildningen ges både som ettämnes- och tvåämneslärarutbildning. I tvåämnesvarianten läser du teater som andraämne.

Här kan du se vilka andra ämnen du kan kombinera teater med (HT18)

Allmän information om ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan (lärarutbildningens hemsida)

Vad tycker studenterna?

Börja plugga direkt efter gymnasiet eller återkomma efter några år i yrkeslivet? På lärarutbildningen i teater samlas studenter med olika bakgrund. Läs intervju med studenter 

Tankarna bakom utbildningen

"Det är härligt att vara lärare och få hålla på med något man brinner för. Man får se elever växa och utvecklas, man får så mycket tillbaka". Ett samtal med Bengt Jönsson, tidigare enhetschef, och Göran Omnéus, lärare. Läs samtalet med Göran och Bengt

"Jag är inte antingen lärare eller musiker, jag är både och"

Intervju med Kajsa Ekstener och Johan Holmgren, två av studenterna i 60 Minutes of..., ett samarbete mellan teaterlärarprogrammet och musiklärarprogrammet. Läs intervjun.

Slutproduktion hösten 2017

I oktober 2017 utforskade teaterlärarfemmorna temat makt. Studenterna regisserade var sin scen som de satte ihop till en kollageföreställning. De skapade också sin egen scenografi, kostym och ljus. Scener togs ur följande pjäser: Dissekering av ett snöfall (Sara Stridsberg), Medealand (Sara Stridsberg), Var är alla (Mirja Unge), Små barn och stora föräldrar (Kristian Hallberg), Flickorna (Dimen Abdulla).

Klicka på bilden för att se bildspel från slutproduktionen. Medverkande studenter: Ida Berglund, Emma Hante, Jonathan Lidé, Ellinor Johansson, Anna Nordkvist, Johanna Ståhl och Ebba Sundin. Foto: Pernilla Ahlstrand.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2018-02-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?