Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärare i ämnet teater

Som student på ämneslärarprogrammet i teater får du bland annat arbeta med skådespeleri, regi, skriva egen dramatik och studera teaterhistoria. Genom kompetenta lärare inom pedagogik och teater samt genom specialister inom scenografi, kostym, smink, ljus- och ljuddesign får du möjlighet att utvecklas som pedagog och i ditt eget konstnärskap. Huset Artisten erbjuder unika möjligheter till samarbeten med studenter från andra utbildningar inom teater, musik och dans. Med dess läge i centrala Göteborg får du närhet till såväl stora kulturinstitutioner som fria teaterscener.

I utbildningen ingår också en gemensam del för alla lärarstudenter, den s k utbildningsvetenskapliga kärnan, och du har praktik (VFU) under motsvarande en termin. Den sammanlagda studietiden är fem år. Du kan välja att läsa ettämnes- eller tvåämneslärarutbildning. I tvåämnesvarianten läser du teater som andraämne. Du får lärarlegitimation och blir behörig för arbete i gymnasieskolan. Du kan också arbete inom kulturskola, studieförbund eller annan pedagogisk verksamhet i teater. Programmet är Sveriges enda teaterlärarutbildningen på högskolenivå.

Vi träffar teaterlärarstudenten Lina Larsson under hennes praktik på Nordiska folkhögskolan för att ta reda på mer om hennes relation till ämnet teater och varför hon vill bli lärare.

Ettämnes- eller tvåämnesvarianten?

Utbildningen ges både som ettämnes- och tvåämneslärarutbildning. I tvåämnesvarianten läser du teater som andraämne.

Här kan du se vilka andra ämnen du kan kombinera teater med (HT19)

Allmän information om ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan (lärarutbildningens hemsida)

Vad tycker studenterna?

Hur är det att studera på teaterlärarprogrammet? Vad ingår egentligen i teaterämnet, och vad gör läraryrket till världens viktigaste jobb? Vi ställde sex frågor till studenterna Anna Nordkvist och Jonathan Lidé.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-11-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?