Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärare på gymnasiet i ämnet musik och annat ämne

Utbildningen omfattar 300 hp och ger behörighet från år 7 i ungdomsskolan men med fokus på gymnasieskolan. Du läser ämnet musik på Högskolan för scen och musik i huset Artisten där många kreativa utbildningar möts under samma tak.

I din utbildning ingår

  • Undervisning på ditt huvudinstrument och ensemble med den inriktning du valt och blivit antagen på; improvisation, världsmusik, pop/rock eller klassisk musik. Här kan också forum ingå, dvs föreläsningar, seminarier, clinics och workshops. I vissa fall spelar vi ensemble tillsammans med studenterna vid musikerutbildningarna.
  • Bruksackordinstrument (Piano och gitarr), bruksensemble (trummor, bas, klaviatur, gitarr) och röst/sång.
  • musikteori, musikteknik, ensembleledning där kör i olika musikstilar ingår, samt musikhistoria, musikalisk kommunikation och såväl konstnärliga som pedagogiska projekt.
  • Metodik och didaktik ingår också som en röd tråd i utbildningen samt orientering i relevant musikpedagogisk forskning och forskningsförberedande examensarbeten.

Projektarbete från början till slut

I konstnärliga projekt ges du möjlighet att fördjupa och utmana dig konstnärligt, utifrån din speciella inriktning och ditt kunnande. I de pedagogiska tränas du i att undervisa elever på gymnasiet med fokus på deras musikaliska framträdande.
Projekten är inte bara inriktade på själva konserttillfällena. Du arbetar i ett team där allt som har med ett projekt att göra ingår. Det kan gälla affischering, tider för genrep, logistik kring upplägg och hur ljud och ljus ska sättas.

Fördjupning

I fördjupningskurserna, som utgör hälften av kurserna som du läser på Högskolan för scen och musik, läser du instrumentalmetodik/vokalmetodik beroende på ditt huvudämne samt ämnesdidaktik där du bl a gör mindre moment som riktar sig mot yngre barn med rytmikmetoden som verktyg. I instrumentaldidaktiken/vokalmetodiken, har du övningselever och handledning av yrkesverksammma musiklärare. Du väljer också kurser ur vår fristående kurs-katalog.

Praktik (gäller även tvåämneslärare)

Under din utbildningstid har du praktik (VFU) där du omsätter det du lärt dig på skolan och prövar olika modeller för lärande. De erfarenheter du fått med dig på praktiken tar du med dig tillbaka till skolan för att diskutera, problematisera och utveckla tillsammans med kurskamrater och lärare. Just nu har vi ett samarbete med organisationen Star for Life och vi har möjlighet till att förlägga två av VFU-veckorna i Sydafrika. Vi har sedan 2012 haft möjlighet att resa till Hluhluwe genom Adlerbertska stipendier.

Det andra ämnet

Du läser ditt andra ämne varvat med musikstudierna.
Se studiegången för ämneslärare vid gymnasiet

Här är listan på möjliga andra ämnen för gymnasiet (HT19)

Arbetsområden

Vi vill utbilda dig till lärare i ämnet musik med fokus på gymnasiet men också rusta dig för att undervisa i grundskolan, kulturskola, bildningsförbund, kyrkor m.m. Vi vill utbilda breda lärare i ämnet musik som kan verka i olika arbetsmiljöer. Vi vill också utbilda i entreprenörskap eftersom många efter utbildningen väljer att arbeta både som musiker och lärare i musik.

Studenten i centrum

På Högskolan för scen och musik försöker vi sätta studenten i centrum. Detta innebär bl a att vi alltid vill ha med studentrepresentanter i råd och ledningsgrupper.
Vi sätter också en ära i att följa upp utvärderingar. De synpunkter som studenterna delar med sig av i kursvärderingar ligger till grund för nästa kursomgångs planering.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?