Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sök till lärare i ämnet musik

Denna information gäller antagning till ämneslärarprogrammet i musik.

 1. Anmäl dig till programmet på www.antagning.se
  Ansökningsperiod: 16 mars – 15 april 2020
  OBS! Välj "Hösten 2020" för din sökning!
   
 2. Antagninsprov: 4–5 maj 2020

Antagningsprov

(gällde för studiestart höstterminen 2019)

Du kommer att kallas till prov i Göteborg vecka 19, någon av dagarna måndag–tisdag.

För att söka till utbildningen ämneslärare i musik för arbete i gymnasiet ska du göra "G-prov" och "L-prov".

Du kommer att hinna göra alla provdelar (både G- och L-prov) på en och samma dag.

G-proven (gemensamma prov med några musikhögskolor)

G1: Sång och spel
Här ska du sjunga och spela gitarr eller piano. Du ska alltså själv förbereda en valfri sång i vilken genre som helst där du ackompanjerar dig själv på piano eller gitarr. I detta prov bedöms din förmåga att sjunga och spela (ackompanjera dig själv).

G2: Teoriprovet
Teoriprovet består av tre kortare delar. Du har tillgång till keyboard och ca två timmar på dig, vilket vi beräknar som gott om tid.

 1. Musiklära: Här finns en länk till ett övningsprov i musikteori. Provet är exempel på hur ett prov i musikläradelen kan se ut.
 2. Satslära: Du ska kunna skriva en 4-stämmig sats där noter/toner är utelämnade men du har ackorden. Du har en enkel noterad melodi i viss tonart och taktart, du skriver en stämma som funkar harmoniskt.
  Övningsprov i satslära
 3. Gehör: Du hör (och kan lyssna igen) på en enkel melodi eller en visa med komp där olika element är utelämnade i notbild/ackord. Du väljer ur en flervalslista, det alternativ som du tycker passar.

G3: Samspel, praktiskt gehör och musikaliskt ledarskap
Här ska du utifrån lärarens instruktioner spela på trummor, piano, gitarr, bas och sång. Dessutom ska du leda en musikalisk aktivitet som du har förberett innan. Denna aktivitet ska vara max 10 minuter. Dina medsökande bildar den grupp som du jobbar med. Syftet med delprovet är att du ska visa din förmåga att uppfatta och härma rytm och melodi, samspela i en ensemble och visa grundläggande färdigheter i att sjunga eller spela ett instrument före en grupp som härmar.

L-prov (lokalt spelprov i Göteborg)

Här ska du göra ett musikaliskt prov på ditt huvudinstrument inom den inriktning du väljer (improvisation pop och rock, världsmusik eller klassiskt). Du har tillgång till ackompanjatör eller kompband.

Klassisk inriktning
Du förbereder 3 stycken ur olika repertoarområden/epoker. Pianist finns om du behöver. Du väljer vilket stycke du vill börja med. Därefter kan juryn be att få höra fler. Provet avslutas med en kort intervju.

Världsmusik
Du förbereder 2–3 valfria stycken. Minst en av låtarna ska framföras solo. Vi spelar även tillsammans och tittar på din förmåga att fungera som ensemblemusiker. Du får lära dig en låt på gehör som vi sedan spelar tillsammans. Provet innehåller såväl gehörsmässiga som improvisatoriska moment. Provet avslutas med en kort intervju.

Improvisation
Du förbereder 2 valfria låtar som du framför tillsammans med en kompgrupp eller pianist. Du är också redo att improvisera i låtarna. Provet avslutas med en kort intervju.

Pop/rock
Du förbereder en låt som du väljer själv. Efter den 15 april får du en lista på låtar ur vilken du väljer en. Kompgrupp eller pianist finns om du önskar en sådan. Provet avslutas med en kort intervju.

OBS – noter/ackordanalyser
Önskar du ackompanjemang till något av dina stycken/dina låtar, ska du maila notmaterialet till utbildningsexpedition@hsm.gu.se eller skicka till Högskolan för scen och musik, så att de är oss tillhanda en vecka innan ditt prov. Skicka i så fall noterna i ett kuvert märkt med "Kompnoter" till:
Högskolan för scen och musik
Utbildningsexpeditionen
Box 210
405 30 Göteborg

Kontaktinformation

Maria Larsson

Programansvarig,

Telefon:
0708-59 95 51

Bli ämneslärare

Ämnen 2020

Ämneslärarprogrammet pdf med ämneskombinationer

 

När passionen blir ens yrke

Harald, blivande grundlärare: "det går att väva in svenska, matte och engelska i musiken".

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?