Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärare i ämnet musik

Musiklärarprogrammet utgörs till större delen av gemensamma kurser som rustar dig som blivande musiklärare och musiker. Men du väljer också en musikalisk inriktning som passar dig: Pop/rock, världsmusik, improvisation eller klassiskt, och du har goda chanser att påverka utbildningen efter dina behov och önskemål. Huset Artisten erbjuder unika möjligheter att samarbeta med studenter från andra utbildningar inom både musik och scenkonst. Du kan dessutom delta i en rad samverkansprojekt med bland andra The Music College och den internationella orkesterverksamheten El Sistema, samt förlägga två av praktikveckorna i Hluhluwe, Sydafrika. Normkritik och frågor om genus och jämlikhet präglar hela utbildningen. Studerar du till lärare i musik för gymnasiet kan du antingen kombinera musik med ett annat ämne eller välja att läsa musik som fördjupning. Utbildningen är på fem år. Du blir behörig att undervisa även i grundskolan, i kulturskolan med mera.

Vi träffar musiklärarstudenterna Gabriella Josefsson och Joakim Nilsson under deras praktik på Hvitfeldtska gymnasiet för att ta reda på mer om deras relation till ämnet musik och varför de vill bli lärare.

Ettämnes- eller tvåämnesvarianten?

Utbildningen ges både som ettämnes- och tvåämneslärarutbildning.

Lärare på gymnasiet i ämnet musik med musikfördjupning

Lärare på gymnasiet i ämnet musik med ett annat ämne

Allmän information om ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan (Lärarutbildningens hemsida)

Vad tycker studenterna?

Emma Wättring gick musiklärarutbildningen med inriktning pop/rock och tog examen 2018. Vi ställde några frågor till Emma 

Marianne Isaksson lockades av arbetssättet när hon sökte till musiklärarutbildningen. Läs intervju med Marianne

Att få jobba med sitt intresse är ett plus men inte enda anledningen till varför man väljer att bli musiklärare. Det säger Martin Hedborg och Margit Gyllspång, två tidigare studenter på lärarutbildningen i musik. Läs intervju med Martin och Margit

60 Minutes of... Musikdramatisk projekt

Videon ovan visar några klipp från ett projekt av och med musik- och teaterlärarnstudenterna våren 2018. Läs intervju med Kajsa Ekstener och Johan Holmgren, två av studenterna i projektet 60 Minutes of... Jag är inte antingen lärare eller musiker, jag är både och.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?