Mer om ämneslärarutbildningen i dans

Sedan 2016 är det möjlig att studera till gymnasielärare i dans vid Göteborgs universitet. Från och med hösten 2020 går det att söka både ettämnes- och tvåämnesexamen i dans. Utbildningen har ett brett dansfokus men tar avstamp i genrerna jazzdans, modern och nutida dans samt hip hop. Utbildningen leder fram till ämneslärarexamen i dans med dansfördjupning eller dans och ett annat ämne. Efter avslutad examen har du den behörighet som krävs för att kunna ansöka om lärarlegitimation i ämnet dans på gymnasiet.

Kursöversikt för ämneslärarprogrammet i dans

Ettämnesutbildningen- dans med dansfördjupning

Inom ämneslärarprogrammet i ämnet dans med dansfördjupning läser du kurserna i dans och dansfördjupning växelvis. Dans är uppdelat i 14 ämneskurser om vardera 15hp som ligger utspritt under fem år. Åtta av dessa kurser läses tillsammans med studenter antagna till dans och ett annat ämne. I ämneskurserna i dans ingår danslektioner i jazzdans, modern och nutida dans samt hip hop. Utöver danslektioner har du lektioner i bland annat dansdidaktik, koreografi, dansanalys, dansteori och anatomi/fysiologi med syfte att utveckla både din konstnärliga och pedagogiska förmåga. Utbildningen fokuserar på dansdidaktiska moment inom genrerna modern och nutida dans och jazzdans, men ger även didaktiska moment inom hip hop.

Kurserna inom dansfördjupningen fokuserar på koreografi. De omfattar 90 hp uppdelade i sex kurser om vardera 15hp. I dansfördjupningen kommer du fördjupa dig inom ditt eget arbete med koreografi, didaktik för undervisning i koreografi på gymnasiet, konstnärlig forskning samt skapande av föreställning. Du som antas till ettämnesutbildning i dans kommer att läsa halva fördjupningen, 45 högskolepoäng, i Stockholm vid Stockholms konstnärliga högskola. Den andra hälften av fördjupningen läser du på Högskolan för scen och musik. Studierna i Stockholm äger rum under år 4, från mitten av hösten och under hela våren. Du ansvarar själv för boende i Stockholm under 1,5 termin.

Tvåämnesutbildningen- dans och ett annat ämne

Inom ämneslärarprogrammet i ämnet dans och ett annat ämne läser du kurserna i dans och det andra ämnet växelvis. Dans är ditt förstaämne och är uppdelat i åtta kurser om vardera 15hp som ligger utspritt under fem år. I ämneskurserna i dans ingår danslektioner i jazzdans, modern och nutida dans samt hip hop. Utöver danslektioner har du lektioner i bland annat dansdidaktik, koreografi, dansanalys, dansteori och anatomi/fysiologi med syfte att utveckla både din konstnärliga och pedagogiska förmåga. Utbildningen fokuserar på dansdidaktiska moment inom genrerna modern och nutida dans och jazzdans, men ger även didaktiska moment inom hip hop.

Ämneslärarprogrammet i ämnet dans i Göteborg har ett samarbete med Dans och Cirkushögskolan (DOCH) i Stockholm. Genom detta samarbete har vi möjlighet att bjuda in erfarna gästlärare från DOCH till ämnet dans i Göteborg, vilket vi ser som ett erfarenhetsutbyte och tillskott till vår miljö.

Utöver ämneskurser består utbildningen av en så kallad utbildningsvetenskaplig kärna (UVK), som ingår i alla ämneslärarutbildningar. UVK behandlar bland annat ledarskap, specialpedagogik och pedagogik. Under sammanlagt 1 termin praktiserar du i skolmiljö under kursrubriken Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). När du är ute på din VFU får du möjlighet att observera hur erfarna gymnasielärare undervisar, undervisa själv samt föra pedagogiska samtal med din handledare.

Allmän information om ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan hittar du på Ämneslärarprogrammets startsida.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-04