Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärare i ämnet dans

Danslärarutbildningen finns vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Som danslärare har du ett spännande yrkesliv att se fram emot. Du kan arbeta med dans i gymnasieskolan, grundskolan, som lärare i kulturskolor och i andra danspedagogiska sammanhang utanför skolans värld.

Att arbeta som lärare i dans innebär att du behöver ha ämneskunskaper i dans och danspedagogisk kompetens. På danslärarutbildningen i Göteborg får du möjligheten att utveckla båda kompetenserna i en stimulerande konstnärlig och vetenskaplig miljö.

Anmäl dig till danslärarutbildningen 15 mars – 15 april 2019 via www.antagning.se!

Intervju med Elsa, student på danslärarutbildningen

Vad är bäst med programmet? Vad betyder publikmöten under utbildningen? Elsa Aurell svarar på några frågor om sina första år på danslärarprogrammet. Läs intervjun.

Samarbeten

Några exempel på spännande samarbeten som gjorts på utbildningen är:

  • Medverkan vid festivalen Act! Sustainable där med studenterna gestaltade en koreografi skapad av studenterna själva vid uppträdande på Göteborgsoperan
  • Rörelseprojekt där dans- och teaterlärarstudenterna samarbetar
  • Dans-, musik- och teaterprojekt som mynnar ut i en föreställning som riktar sig mot grundskolan och gymnasiet
  • Vetenskapligt skrivande där dans-, teater- och musiklärarstudenterna arbetar tillsammans för att utveckla sitt vetenskapliga förhållningssätt.

"Samarbeten breddar hela ens uttryck"

Läs intervju med två studenter, Viktor Fröjd och Felicia Fröjdlund om samarbete mellan slagverkare och danslärarstudenter.

Vad innehåller utbildningen?

Danslärarutbildning i Göteborg ges i kombination med ett annat ämne där kurserna i dans och det andra ämnet läses växelvis. Dans är ditt förstaämne. Utbildningen inleds och avslutas med en så kallad utbildningsvetenskaplig kärna som bland annat behandlar ledarskap och pedagogik. Under sammanlagt 1 termin praktiserar du i skolmiljö under kursrubriken Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Utöver dansklasser så har du lektioner i koreografi, dansdidaktik, dansanalys, dansteori och anatomi/fysiologi med syfte att utveckla både din konstnärliga och pedagogiska förmåga.

I en alltmer globaliserad tid väljer vi främst att kombinera ämnet dans med olika språk som andra ämne för att kunna erbjuda en så attraktiv och användbar karriärväg som möjligt.

Här kan du se vilka andra ämnen du kan kombinera dans med (HT19)

Allmän information om ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan (Lärarutbildningens hemsida)

Mer om utbildningen

Danslärarutbildningen finns vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och startade hösten 2016. Inriktningen har ett brett dansfokus men tar avstamp i genrerna jazz-, street- och modern/nutida dans. Utbildningen leder fram till ämneslärarexamen i dans och ett annat ämne och ger dig den behörighet som krävs för att kunna ansöka om lärarlegitimation i ämnet.

Bli danslärare i en inspirerande konstnärlig miljö

Du studerar i en stimulerande konstnärlig och vetenskaplig miljö i huset Artisten och på några av Göteborgs universitets andra institutioner för att med bra förutsättningar kunna utveckla dina egna färdigheter samt dina lärarkunskaper. Du ges rika tillfällen till att samverka och utvecklas med flera andra konstarter. Vid Högskolan för scen och musik utbildas skådespelare, musiker, lärare i musik, dans och teater, musikalartister, performanceartister, operasångare och har en omfattande forskarutbildning – en spännande konstnärlig och kreativ miljö samt unik mötesplats för lärande, skapande och nätverkande.

Forskning

Åtta forskningsprojekt har beviljats medel för projekt inom regeringsuppdraget om samarbete kring praktiknära forskning i skolan – "ULF". Forskningsmedel har tilldelats universitetslektorerna vid Högskolan för scen och musik Pernilla Ahlstrand (teaterdidaktik) och Ninnie Andersson (dansdidaktik, även programansvarig på programmet för lärare i dans) för praktiknära forskning i forskningsprojektet "Bedömning av kunnande i dans och teater inom gymnasieskolan". Projektet kommer genomföras under två år i samverkan med två gymnasieskolor i Göteborgsregionen.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-04-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?