Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärare i ämnet dans

Sveriges yngsta danslärarutbildning finns i Göteborg. Som danspedagog och ämneslärare i dans har du ett spännande yrkesliv att se fram emot. Du kan arbeta med dans i gymnasieskolan, grundskolan, som lärare i kulturskolor och i andra pedagogiska sammanhang utanför skolans värld.

Vi träffar danslärarstudenterna Elsa Aurell, Sofia Carlsson och Josefine Forslund för att ta reda på mer om deras relation till ämnet dans och varför de vill bli lärare.

Danslärarutbildning i Göteborg ges i kombination med ett annat ämne där kurserna i dans och det andra ämnet läses växelvis. Dans är ditt förstaämne. Utbildningen inleds och avslutas med en så kallad utbildningsvetenskaplig kärna som bland annat behandlar ledarskap och pedagogik. Under sammanlagt 1 termin praktiserar du i skolmiljö under kursrubriken Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Utöver dansklasser så har du lektioner i koreografi, dansdidaktik, dansanalys, dansteori och anatomi/fysiologi med syfte att utveckla både din konstnärliga och pedagogiska förmåga.

I en alltmer globaliserad tid väljer vi främst att kombinera ämnet dans med olika språk som andra ämne för att kunna erbjuda en så attraktiv och användbar karriärväg som möjligt.

Här kan du se vilka andra ämnen du kan kombinera dans med (HT18)

Allmän information om ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan (Lärarutbildningens hemsida)

Bli danslärare i en inspirerande konstnärlig miljö

Danslärarutbildningen finns vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och startade hösten 2016. Inriktningen har ett brett dansfokus men tar avstamp i genrerna jazz-, street- och modern/nutida dans. Utbildningen leder fram till ämneslärarexamen i dans och ett annat ämne och ger dig den behörighet som krävs för att kunna ansöka om lärarlegitimation i ämnet.

Du studerar i en stimulerande konstnärlig och vetenskaplig miljö i huset Artisten och på några av Göteborgs universitets andra institutioner för att med bra förutsättningar kunna utveckla dina egna färdigheter samt dina lärarkunskaper. Du ges rika tillfällen till att samverka och utvecklas med flera andra konstarter. Vid Högskolan för scen och musik utbildas skådespelare, musiker, lärare i musik, dans och teater, musikalartister, performanceartister, operasångare och har en omfattande forskarutbildning – en spännande konstnärlig och kreativ miljö samt unik mötesplats för lärande, skapande och nätverkande.

"Samarbeten breddar hela ens uttryck"

Läs intervju med två studenter, Viktor Fröjd och Felicia Fröjdlund om samarbete mellan slagverkare och danslärarstudenter.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2018-02-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?