Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidat världsmusik

En utbildning för dig som har en bakgrund inom någon av alla världens folkmusikgenrer. Du kan också vara verksam inom icke västerländsk konstmusik, t.ex. klassisk arabisk musik eller indisk konstmusik, eller blandformer med dessa. Du är öppen och nyfiken på den mångfald av genrer och erfarenheter som finns i vår samtid. Att lära dig möta och förstå andra musikaliska uttryck och traditioner genom ensemblespel och olika projekt är centralt i utbildningen. Du väljer själv inriktningen på din individuella musikaliska fördjupning. Du kan också välja mellan flera specialiseringskurser som hjälper dig skapa verktyg för att kunna verka som frilansande musiker. Under de tre åren kommer du också att delta i samarbeten med studenter från andra utbildningar på Högskolan för scen och musik.

Artist in residence: Ross Daly

Ross Daly (Foto: Magnus Gotander)Virtuosen Ross Daly är en av tre världsartister som ingår i ett Artist in residence-program som sponsras av Stenastiftelsen under en treårsperiod. Foto: Magnus Gotander

Vad innehåller utbildningen?

Här hittar du utbildningsplanen, kursstrukturen och kursplaner.

På världsmusikutbildningen i Göteborg får du frihet att utveckla din egenart som musiker och möta musiktraditioner från många olika håll. Samtidigt förbereds du för ett arbetsliv som frilansande musiker. Musikerutbildning för dig som vill fördjupa dig i folkmusik eller icke västerländsk konstmusik (t.ex. klassisk arabisk musik eller indisk konstmusik).

Huvudämne (90 högskolepoäng)

Konstnärlig fördjupning på huvudinstrumentet med stor möjlighet för den studerande att påverka undervisningens inriktning är en viktig del av programmet. Undervisningen på huvudinstrumentet sker dels individuellt, dels i ensembleform.

Ensemblespel är en annan av kärnkurserna. Här uppstår möten mellan musiktraditioner och erfarenheter, vilket också utvecklar det personliga musikaliska språket. Tonvikt läggs på kommunikation, interaktion och aktivt lyssnande, samt ensemblehantverket med dynamik, rytmik och kommunikation.

Det självständiga arbetet skrivs i årskurs 3 (15 högskolepoäng). Här får du lära dig om konstnärliga metoder och processer, formulering av frågeställningar, kritiska förhållningssätt, och om grunddragen i konstnärlig och praktikbaserad forskning.

Andra kurser (67,5 högskolepoäng)

Musikteori, praktiskt gehör och musikskapande har en framträdande roll och kopplas praktiskt till ensemblespel och anpassas även individuellt efter studentens förkunskaper. I programmet ingår även kurser i bl.a. ergonomi, den framtida yrkesrollen, musikteknik, musik och samhälle, musikalisk/scenisk kommunikation, och turnéprojekt. Undervisningen sker delvis i projektform där kunskap om och erfarenhet av frilansmusikerns arbetsmarknad har en framträdande roll. Musikens roll i, och samspel med, det omgivande samhället granskas kritiskt genom vetenskapliga och konstnärliga infallsvinklar, och olika kulturers musikhistoria och musikkultur jämförs.

Personlig profil (22,5 högskolepoäng)

Inom ramen för utbildningens personliga profil ges möjlighet att fritt välja fristående kurser för ytterligare fördjupning och breddning inom skilda ämnesområden.

Under utbildningens gång förbereds du för arbetslivet som frilansare bland annat genom att ta ansvar för planering, bokning och marknadsföring av turnéer och konserter där du lär dig spela för barn, hålla i workshops och genomföra längre turnéer. Utbildningen samarbetar bland annat med Kultur i Väst, Musik i Västernorrland, Musikens hus i Göteborg och Planetafestivalen.

Sista året genomför du ett skriftligt självständigt arbete (15hp) och en examenskonsert, där du som student har stor frihet att välja vad du vill fokusera på.

Det utbudsrika huset Artisten ger också möjlighet till nya experiment. Genom samarbete med andra studenter – till exempel improvisations- och skådespelarstudenter – kan musik, poesi och agerande få flyta in i varandra och ge upphov till nya kreativa uttryck.

Arbetsområden

Utbildningen syftar till att förbereda för den kommande yrkesrollen som musiker med specialisering på folkmusik, konstmusik från andra kulturer och mötena mellan olika musikstilar. Vidare skall utbildningen ge verktyg för att kunna kommunicera med kulturlivet i det omgivande samhället, lära sig frilansbranschens förutsättningar och knyta kontakter i detta nätverk. Utbildningen kan även utgöra grund för vidare studier på masternivå.

Video: Repetition med världsmusik-storbandet under en projektvecka i september 2017.

Video: Trumensemble med studenter och Helge Andreas Norbakken

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?