Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidat kyrkomusik

På kyrkomusikprogrammet studerar du i en unik miljö med både master- och forskarutbildning, engagerade lärare och framstående forskare nära knutna till din undervisning. Varje år får du möjlighet att delta i Göteborgs internationella orgelakademi där ledande musiker och forskare från hela världen samlas. En orgelpark i världsklass står till ditt förfogande. Utöver orglar och andra klaverinstrument på Artisten får du tillgång till barockorgeln i Örgryte nya kyrka och ytterligare intressanta instrument i Göteborgsområdet.

Kyrkomusikerns arbete är idag mer varierat än någonsin. Allt från barn- och ungdomsverksamhet till konserter kan ingå, och möjligheterna att själv forma sina arbetsuppgifter är goda. Utbildningen erbjuder ett spektrum av relevanta ämnen och inriktningar, som förbereder dig för ett jobb med mycket goda anställningsmöjligheter – och en yrkesroll i förändring. Genomgånget program ger dig behörighet att söka till masterprogrammet i orgel med relaterade klaverinstrument eller till magisterutbildning i kördirigering.


Video: Hur är det att studera till kyrkomusiker och vad får man jobba med efter examen? Karin Nelson, professor, och Anders Ewaldz, student, berättar. Klicka på knappen "CC" i bildrutans nedre högra hörn för textning (dyker upp när du startat filmen).

Vad innehåller utbildningen?

Här hittar du utbildningsplanen och utbildningens kurser

Musik i kyrkor och samfund (75 högskolepoäng)
Omfattar grundämnen för kyrkomusik som orgel (repertoarspel, improvisation och liturgiskt spel), piano, sång, kör och kördirigering inriktat på olika åldrar och skilda genrer samt instrumentkännedom med ensemble.

Musikalisk grund (30 högskolepoäng)
Består av ämnena musikteori, gehör, musikhistoria och där samtliga relateras till utbildningens kyrkomusikaliska inriktning.

Musiken i praktiken (30 högskolepoäng)
Innehåller ämnen som rytmik, musikdramatik, didaktik, metodik, orgelkunskap, musikteknik samt fokus på den framtida yrkesrollen som kyrkomusiker genom verksamhetsförlagd utbildning.

Personlig profil (30 högskolepoäng)
Personlig profil ger möjlighet att, inom ramen för gällande kursutbud, profilera sig inför kommande yrkesroll eller fördjupande studier som förberedelse för fortsatta studier på avancerad nivå.

Självständigt arbete (15 högskolepoäng)
Det självständiga arbetet (examensarbetet) genomförs under det sista året i utbildningen och avser att problematisera och undersöka en fråga som utgår från programmets inriktning.

Välkommen på besök

Är du nyfiken på kandidatprogrammet i kyrkomusik? Vill du veta mer? Hör av dig så bokar vi in ett besök hos oss. Vi kan erbjuda följande:

  • Träffa personal på utbildningen
  • Se vårt hus Artisten och några av de instrument som studenter har tillgång till
  • Auskultation – besök en av våra lektioner (i den mån ditt besök möjliggör det)

Vi välkomnar både enstaka individer och grupper. Kontakta programansvarig Christina Ekström, gärna en månad innan det tänkta besöksdatumet via epost christina.ekstrom(at)hsm.gu.se. Du är också välkommen att vända dig till Christina med andra frågor om utbildningen.

Unga kyrkomusiker efterfrågas

Över hälften av alla kyrkomusiker kommer att nå pensionsåldern inom 15 år. Hör ett inslag om bristen på kyrkomusiker på Sveriges radios hemsida.

Podcast om kyrkomusik och orglar

I det här avsnittet av vår podcast Konstnärligt talat handlar det om kyrkomusik och orglar! Hur blev Göteborg ett av världens ledande centrum för forskning och byggandet av orglar? Vad gör man egentligen som kyrkomusiker? Och så träffar vi doktoranden Uwe Steinmetz som gör förtrollande musik som förenar jazz och improvisation med sakral musik. Övriga medverkande: Hans Davidsson, (Göteborg International Organ Academy), Hanna Drakengren m fl studenter från kyrkomusikerutbildningen vid Högskolan för scen och musik.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-01-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?