Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidat komposition

En utbildning för dig som vill arbeta med komposition på ett utforskande och experimentellt sätt. Din individuella utveckling som tonsättare står i fokus, samtidigt som undervisning och handledning ofta sker i gemensamma seminarier. Där kan du testa dina idéer och få feedback och inspiration i dialog med lärare och medstudenter. Tillsammans diskuterar vi pågående studentarbeten och strävar efter att förstå musikens roll i ett större sammanhang. Utbildningen lägger vikt vid ett kritiskt förhållningssätt som syftar till att kombinera teori och musikaliskt hantverk med konceptuella perspektiv. Att möta en publik utgör en annan viktig del, bland annat genom Sirenfestivalen, som arrangeras varje år av studenterna vid kompositionsprogrammet. Du får goda förutsättningar för samarbeten med andra studenter på Högskolan för scen och musik, till exempel i Ensemblen för ny musik, och med en rad olika professionella ensembler. Blåsarsymfonikerna, Göteborg Wind Orchestra, Mimitabu, Musica Vitae, Norrköpings Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Peter Veale Ensemble och Gageego! är några som spelat studenternas kompositioner de senaste åren.


Video: Klara Andersson, tidigare student på kompositionsprogrammet, framförde sitt verk Brandtal under Sirenfestivalen 2016.

Vad innehåller utbildningen?

Här hittar du utbildningsplanen och utbildningens kurser

Huvudämne (90 hp)

Konstnärlig fördjupning inom huvudfacket Komposition utgör en stor del av utbildningen och undervisningens inriktning utgår i hög grad både från den enskilda studenten och från gemensamma kompositionsseminarier.
Examensarbetet (15 högskolepoäng) är integrerat med huvudämnet.

Musikalisk teori och praktik (60 hp)

Här ingår bl.a. kursmoment som handlar om ljudets grammatik, notation, ljudets teori, interdisciplinära modeller, musikalisk tid och berättande, kompositoriska modeller, lyssningsmodus, ljudsyntes och analys, musikhistoria.

Personlig profil (30 hp)

Möjlighet till fördjupning eller breddning inom skilda ämnesområden ges i projektkurser, valbara kurser och open score.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i musik inriktning komposition, 180 högskolepoäng.

Lärare vid kompositionsutbildningen

Malin Bång - komposition
Ole Lützow-Holm - komposition
Joel Eriksson - musikalisk teori, instrumentalkomposition
Per Anders Nilsson - elektronmusik
Palle Dahlstedt - elektronmusik
Dan Olsson - musikhistoria
Esaias Järnegard - självständigt arbete

SoundCloud-konto av studenter och alumner från kompositionsprogrammen

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-03-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hsm.gu.se/Utbildning/kandidatprogram-komposition/
Utskriftsdatum: 2019-11-14