Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Kandidat komposition

inriktning komposition (180 högskolepoäng)

15 pianon publik

Musikkomposition kan, i sin mest grundläggande form, sensibilisera oss för de specifika kontexter genom vilka ljud upplevs. Att anta Luigi Nonos utmaning, att komposition kan återuppväcka ens sinnen för att delta i någonting mycket större än oss själva, är den viktigaste uppgiften för nutida musikkomposition.

På Högskolan för scen och musik, antar vi en sån orientering genom att fokusera på studentens konstnärliga utveckling och konceptuella tänkande i samband med experimenterande med instrumentala ljud, notation och strukturellt tänkande. Idealt sett utvecklas komponister vid Högskolan för scen och musik till en konstnärlig samhällelig kraft, såväl lokalt som globalt, för att skapa unika konstnärliga uttryck som reflekterar mänskliga värden genom deras kompositioner och gränsöverskridande samarbeten.

Högskolan för scen och musik är en öppen och kreativ mötesplats med fönster ut mot världen. Vi betonar vikten av interdisciplinära kunskapsutbyten och samarbeten med andra program så som opera, teater, film, litteratur, poesi, arkitektur och bildkonst. Vi erbjuder också teknisk expertis inom flera teknologier genom vår elektronmusikstudio Lindbladstudion.

Programmet syftar till att förbereda studenten för framtida aktiviteter som professionell komponist, men kan också tjäna som grund för vidareutbildning på masternivå. Grunden för undervisningen inkluderar individuell handledning, seminarier i musikteori, analys och estetik samt "open score"-seminarier i samarbete med improvisationsutbildningen.

Möjligheterna för kompositionsstudenterna inkluderar samarbeten med olika kammarensembler bildade av musikerstudenter vid Högskolan för scen och musik, internationellt etablerade professionella ensembler, Stockholms Blåsarsymfoniker, kammarkören vid Högskolan för scen och musik, Norrköpings Symfoniorkester och stråkorkestern Musica Vitae. Det finns även möjlighet för externa projekt som exempelvis involverar GöteborgsOperan, ljudinstallationer och elektronmusiksamarbeten. Varje år hålls vår årliga festival Sirenfestivalen där kompositionsstudenter får sina verk framförda på Högskolan för scen och musik.

Lärare vid kompositionsutbildningen

Ming Tsao Professor
Palle Dahlstedt Elektronmusik
Joel Eriksson Instrumentalkomposition
Anders Hultqvist Examensarbete
Staffan Mossenmark
Ljudkonst
Ole Lützow-Holm Instrumentalkomposition (tjänstledig)
Per-Anders Nilsson Elektronmusik
Dan Olsson Musikhistoria

Innehåll

15 pianonHuvudämne (90 hp)
Konstnärlig fördjupning inom huvudfacket Komposition utgör en stor del av utbildningen och undervisningens inriktning utgår i hög grad både från den enskilda studenten och från gemensamma kompositionsseminarier.
Examensarbetet (15 högskolepoäng) är integrerat med huvudämnet.

Musikalisk teori och praktik (90 hp)
Här ingår bl.a. kurserna Ljudets grammatik, Notation, Ljudets teori, Interdisciplinära modeller, Musikalisk tid och berättande, Kompositoriska modeller, Lyssningsmodus, Ljudsyntes och analys, Musikhistoria, Open score, Projektkurser, Valbara kurser mm.

Personlig profil (30 hp)
Inom ramen för utbildningens personliga profil ges möjlighet till fördjupning eller breddning inom skilda ämnesområden.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i musik inriktning komposition, 180 högskolepoäng.

Behörighetskrav, anmälan/antagning

Förkunskapskrav
Förutom grundläggande behörighet krävs särskild behörighet i form av musikaliska färdigheter. Dessa kunskaper och färdigheter prövas genom bedömning av insända arbetsprover. Utifrån det inkomna materialet gör juryn en första bedömning, varefter ett antal sökande kallas till intervju.

Urval
Se separat sida om antagning.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?