Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Kandidat komposition

En utbildning för dig som vill arbeta med komposition på ett utforskande och experimentellt sätt. Din individuella utveckling som tonsättare står i fokus, samtidigt som undervisning och handledning ofta sker i gemensamma seminarier. Där kan du testa dina idéer och få feedback och inspiration i dialog med lärare och medstudenter. Tillsammans diskuterar vi pågående studentarbeten och strävar efter att förstå musikens roll i ett större sammanhang. Utbildningen lägger vikt vid ett kritiskt förhållningssätt som syftar till att kombinera teori och musikaliskt hantverk med konceptuella perspektiv. Att möta en publik utgör en annan viktig del, bland annat genom Sirenfestivalen, som arrangeras varje år av studenterna vid kompositionsprogrammet. Du får goda förutsättningar för samarbeten med andra studenter på Högskolan för scen och musik, till exempel i Ensemblen för ny musik, och med en rad olika professionella ensembler. Blåsarsymfonikerna, Göteborg Wind Orchestra, Mimitabu, Musica Vitae, Norrköpings Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Peter Veale Ensemble och Gageego! är några som spelat studenternas kompositioner de senaste åren.


Video: Klara Andersson, tidigare student på kompositionsprogrammet, framförde sitt verk Brandtal under Sirenfestivalen 2016.

Vad innehåller utbildningen?

Här hittar du utbildningsplanen

Huvudämne (90 hp)

Här får du utveckla din konstnärliga praktik och personliga profil i direkt koppling till konkreta projekt i form av samarbeten med andra program och med professionella ensembler. Kursen innefattar kompositionshandledning, seminarier, elektronmusik, ljudkonst, projekt och nutida kompositionstekniker. Från och med termin fyra ger kursen utrymme för personlig profilering.

Musikteori (30 hp)

Löper över fyra terminer, där varje kurs är uppdelad i tre delar som samverkar med varandra: satslära, gehör och instrumentation.

Konstnärlig teori och praktik (30hp)

Innehåller både reflekterande och praktiska delar, som estetikseminarium, musikhistoria, metodik och musikteknikverktyg.

Självständigt arbete (15hp)

De två sista terminerna i din utbildning genomför du ditt självständiga arbete (examensarbete). Här får du lära dig om konstnärliga metoder och processer, formulering av frågeställningar, kritiska förhållningssätt, och om grunddragen i konstnärlig och praktikbaserad forskning.

Valbar kurs (15hp)

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i musik inriktning komposition, 180 högskolepoäng.

Lärare vid kompositionsutbildningen

Malin Bång - komposition, estetikseminarium
Ole Lützow-Holm - komposition, självständigt arbete
Joel Eriksson - musikalisk teori, instrumentalkomposition
Per Anders Nilsson - elektronmusik
Palle Dahlstedt - elektronmusik
Staffan Mossenmark – ljudkonst, performance
Dan Olsson - musikhistoria

SoundCloud-konto av studenter och alumner från kompositionsprogrammen

Composers from HSM på SoundCloud

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?