Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidat klassisk musik

Kammarmusik och instrumentalstudier står i fokus på kandidatprogrammet med klassisk inriktning. Du hälsas välkommen till en internationell miljö som präglas av dialog och öppenhet mellan student och lärare, där delar av undervisningen ges på engelska. Under kandidatutbildningen medverkar du i University of Gothenburg Symphony Orchestra i tillsammans med studenter på masternivå. Orkestern gör 8–9 stora produktioner varje läsår. Den klassiska musikerutbildningen samarbetar med bland annat GöteborgsOperan och Göteborgs Symfoniker, där också flertalet av lärarna är verksamma. Högskolan för scen och musik ligger i huset Artisten, med närhet till stadens viktigaste musikinstitutioner. Med många konstnärliga utbildningar under samma tak finns goda möjligheter att samarbeta med studenter i till exempel komposition, musikal och opera.

Artist in residence: Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen (Foto: Magnus Gotander)

Violinisten Isabelle van Keulen är gästlärare under en treårsperiod på Högskolan för scen och musik. Läs mer om vårt Artist in residence-program. Foto: Magnus Gotander

Vad innehåller utbildningen?

Här hittar du utbildningsplanen

Dina instrumentala studier och kammarmusiken har en framträdande plats i kandidatutbildningen med klassisk inriktning.

Utbildningen ingår i det stora utbudet av program vid Högskolan för scen och musik i huset Artisten som är en unik gränsöverskridande mötesplats av utpräglad internationell karaktär.
Som studerande blir du också en del av en miljö där samspelet mellan gestaltning och reflektion är en självklar del av din konstnärliga utbildning.
Undervisningen sker normalt på svenska men i delar av din utbildning möter du engelska som undervisningsspråk.

Huvudämne (90 hp)

Huvudämnet (huvudinstrumentet) är självklart en central del av din utbildning. Undervisningen sker dels individuellt, dels i form av seminarier, föreläsningar och workshops, forum. Utöver detta gästas skolan ofta av framstående dirigenter och musiker. 
Spelar du ett orkesterinstrument arbetar du också tillsammans med lärare i musikalisk instudering, pianist, under hela din studietid.


Inom ramen för huvudämnet ingår också ensemblespel som kammarorkester, blåsensemble, slagverksensemble och ensemble för ny musik som alla resulterar i regelbundna konsertframträdanden. 
Ensemblen för ny musik arbetar med 1900- och 2000-talsrepertoar i nära samarbete med kompositonsutbildningen vid Högskolan för scen och musik.

Läs mer om Forum

Självständigt arbete (examensarbete) 15 hp

De två sista terminerna i din utbildning genomför du ditt självständiga arbete (examensarbete) 

Kammarmusik, ensemble/orkester 51 hp

Integrerat i kammarmusiken återfinns exempelvis moment som musikalisk kommunikation och inspelningsteknik.

Läs mer om kammarmusik

Läs om öppna kammarmusikseminarier

Läs mer om orkesterspel

Musikteori 12 hp

Inom ramen för musikteorikurserna är exempelvis moment som notskrivningsprogram integrerade.

Gehör på instrument 6 hp

Musikhistoria - orienteringskurs 4,5 hp

Frilansarens värld 1,5 hp

Vad leder utbildningen till?

Vi utbildar instrumentalister för det allmänna musiklivet: orkestrar av olika slag, länsmusikensembler, frilansverksamhet m m.
Utbildningen kan också utgöra grund för masterstudier inom Högskolan för scen och musik eller andra musikutbildningar.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i musik inriktning klassisk, 180 högskolepoäng.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hsm.gu.se/Utbildning/kandidatprogram-klassisk-musiker/
Utskriftsdatum: 2020-07-09