Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mer om utbildningen

Utbildningen är indelad i olika kurser under de tre studieåren och undervisningen sker i form av workshops, seminarier, ensemble, projekt, handledning och enskild undervisning.

Kursen Individuell profil är den största kursen och här kommer du att arbeta både tillsammans med andra och ha egna resurstimmar. Din egen profil och dina val avgör hur det läggs upp.

Alla terminer kommer du att arbeta i projekt, både egna och tillsammans med andra. Projekten äger ibland rum i vårt eget hus Artisten, ibland också på andra håll runt om i Göteborg. Vi samarbetar gärna med andra scener i Göteborg.

Under alla terminer finns också gemensamma kurser tillsammans med dina studiekamrater samt ibland tillsammans med studenter från andra program. Vid HSM finns många olika utbildningar inom musik- och scenområdet.

I huset Artisten har vi god tillgång bl.a. till stora och små ensemblerum, övningsrum samt ett antal inspelningsstudios där du också kommer att kunna spela och jobba. Sista året kommer du att ha extra tid för både ditt examensarbete och ditt avslutande projekt.

Det du kan läsa om här nedanför handlar om en student som gick ut programmet 2012 men vi låter texten ligga kvar för att du ska få en bild av vad utbildningen går ut på.

Maria Norseth Garli gör popmusik, eller ”konstpop” som hon kallar det, och är med i duon Rugged Wilderness & Mountain Man No More. Den andra halvan går på improvisationsprogrammet. Hon är också engagerad i en sångensemble hemma i Norge.

Hon trivs jättebra på programmet. Framför allt för att hon får ägna sig helt åt sin egen musik. Skolan ser hon som ett nätverk för kontaktskapande och för att kunna testa sina egna idéer.

Ett antal veckor per år läser alla studenter tillsammans men i övrigt studerar de mycket individuellt. Under de gemensamma veckorna presenterar de sig och sitt material för varandra och diskuterar det både med andra studenter och med lärarna.
– Det är mycket bra, det ger självkänsla och man får ett perspektiv på sitt material som är svårt att få på annat sätt. Dessutom är det inspirerande att få sätta sig in de andras processer. Att jobba på det sättet har gjort mig mer säker på mitt musikaliska uttryck och jag vågar ta mer plats, säger Maria Norseth Garli.

Varje höst och vår gör studenterna ett gemensamt projekt, denna gång en föreställning tillsammans med en koreograf.
– Det tog mycket mer tid än vad vi trodde och det har verkligen varit fullt upp med allt. Jag har varit ute på turné med min norska sångensemble i Norge, Sverige och Tyskland också och har dessutom haft en del konserter. Men trots att det var stressigt så var det otroligt lärorikt att genomföra ett sådant arrangemang. Mycket kunskapsberikande!

Nästa större projekt för henne är Sirénfestivalen som utbildningen ordnar varje vår tillsammans med studenterna på kompositionsprogrammet.

Läraren och ljudkonstnären Staffan Mossenmark fungerar som mentor åt studenterna.
– Under mentorsträffarna jobbar vi bland annat med att de ska bygga sin portfolio, det kan vara inspelningar eller konsertdokumentationer. Emellanåt kan studenterna fastna i en känsla av att ”andra gör så mycket, för mig går det trögt”. Då är det bra att ha sin portfolio. Det gör det lättare att se att man faktiskt åstadkommer något.

- En annan viktig ingrediens i utbildningen är att lära sig om hur man söker stipendier och startar företag, nödvändiga kunskaper för att förbereda sig för den tuffa frilansarbetsmarknad som väntar.

- Även om musikerbranschen kan vara hård så har de som genomgått den här utbildningen fått en stabil grund att stå på i sin fortsatta karriär. Det här är programmet för dem som tror att de har något att säga och som har drivet att spela och utvecklas helt i sin egen riktning, säger Staffan Mossenmark.
© Madeleine Wendel

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2014-12-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?