Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mer om utbildningen

Foto: Sig-Magnus Thorsén

På improvisationsmusikerutbildningen är det du som står i centrum. Med hjälp av kvalificerade lärare får du hjälp att styrka din egenart som musiker, och förbereds för ett arbetsliv som frilansare.

Improvisationsmusikerutbildningen på Högskolan för scen och musik i Göteborg är en attraktiv utbildning både inom landet och internationellt. Det märks inte minst på ansökningarna: varje år antas 6-10 studenter av runt 300 sökande.
Utbildningens mål är att utveckla och inspirera ditt personliga konstnärskap och estetik som student, och ge dig de förutsättningar som krävs för att få en stark identitet i dagens musikbransch. För att göra detta vilar kurserna på tre ben: musikern, kompositören och entreprenören.

Som musiker får du individuella lektioner i ditt huvudinstrument, men stort fokus läggs även på att spela i ensembler. Du drillas bland annat i samspel, harmoni, rytm och timing. Hela utbildningen präglas av en öppenhet mellan genrer - vare sig det gäller jazztraditionens standards, fri improvisation, eller electronica. Tillgången till Artistens palett av utbildningar gör det också möjligt att kyrkomusiker, skådespelare och improvisationsstudenter i olika situationer kan arbeta tillsammans

Du får arbeta med att skriva egen musik och inspireras att utvecklas som kompositör - något som går hand i hand med improvisationsstudierna i utbildningen. Varje termin har du olika teman, där du lär dig att skriva musik för allt från mindre ensembler till storband. Arbetet leder till att en majoritet av studenterna skriver eget material när de tagit sin examen.

Som musiker väntar ofta efter ett liv som frilansande egenföretagare – entreprenörskapet är därför något som löper genom hela utbildningen. Från första terminen gör klassen turnéer, både i Sverige och utomlands, där du som student får ansvar för alla bitar: skriva och öva in en repetoar, ordna spelningar och marknadsföra dem. Under utbildningens gång lär du dig också att ständigt reflektera över dig själv och din yrkesroll som musiker.

Improvisationsmusikerutbildningen jobbar aktivt med att du som student ska få lära känna musiklivet utanför skolans väggar – både i Sverige och internationellt. Tio gånger varje termin ordnas Forumkurser med stor variation – allt från workshop om arabisk improvisation till föreläsning om mental träning, eller kända musiker som kommer och berättar om sitt arbetsliv.
Som student får du göra skolturnéer tillsammans med Kultur i Väst, och varje år deltar studenterna i årskurs två i en jazzfestival i Tallinn. Genom ett nytt samarbete med Oslo och Köpenhamn körs även roterande kurser med framstående lärare. Det finns också goda möjligheter till internationella studentutbyten.

Sista terminen gör du ett examensarbete i form av en konsert, ofta helt byggt på egenskrivet material.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-10-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?