Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidat improvisation

Kandidatprogrammet i musik med inriktning improvisation ges för samtliga instrument. Det är en konstnärlig utbildning som vänder sig till dig som vill utveckla din egenart som improviserande musiker samt ditt eget komponerande. Reflektion kring ditt skapande och dina konstnärliga val är centralt och du uppmuntras att röra dig mot ett alltmer självständigt uttryck och skapande.

Du får individuella lektioner i ditt huvudinstrument och stort fokus läggs även på att utveckla din förmåga att samspela med andra. Ensemblekurserna erbjuder ett brett fält av improvisationsmusik som ofta är genreöverskridande. Vi utgår från en vid tolkning av begreppet jazz – som språk och historisk kontext, eller som ett förhållningssätt, ett musikaliskt möte där vi ständigt är i rörelse och förändring.

Förutom din huvudlärare får du också undervisning från lärare med specialkunskaper i andra områden. Med ett litet antal antagna per årskull (6–10 st) kan vi sätta studenten i centrum genom mentorskap och individuella val: Det är i hög grad du själv som formar utbildningen, under resans gång kan du ändra och anpassa vem du vill ha som lärare och vad du vill fokusera på. Utbildningen förbereder dig för ett arbetsliv som frilansare och kan också utgöra grund för vidare studier på masternivå.

Programmet är ett av flera som deltar i seminarieserien Forum för tonkonst.

Foto: Stig-Magnus Thorsén

Vad innehåller utbildningen?

Här kan du läsa utbildningsplanen

Huvudämne (90 högskolepoäng)
Arbetet med att utvecklas och konstnärligt fördjupa sitt kunnande på huvudinstrumentet står i centrum av utbildningen och studenten har stor möjlighet att påverka undervisningens inriktning.

Ensemblespel är en väsentlig del av kursen; att spela tillsammans med andra musiker och därmed också utveckla det personliga musikaliska språket.

Examensarbetet (15 högskolepoäng) är integrerat med huvudämnet.

Undervisningen på huvudinstrumentet sker dels individuellt, dels i ensembleform.

Musikalisk grundkurs (67,5 högskolepoäng)
Teori inom jazz och andra relevanta genrer med eget komponerande har en framträdande plats inom grundkursen. Den improviserade musikens historia med utblickar mot improvisation inom andra musikformer är viktiga delar av utbildningen.

Undervisningen sker delvis i projektform där kunskap om och erfarenhet av improvisationsmusikerns arbetsmarknad har en framträdande roll.

I musikalisk grundkurs ingår bl. a. kurser som musikteori, gehörslära, konstnärlig fördjupning, musik och samhälle, ergonomi, den framtida yrkesrollen, musikaliskt lärande, etik och estetik, multimedia och turnéprojekt.

Personlig profil (22,5 högskolepoäng)
Inom ramen för utbildningens personliga profil ges möjlighet till fördjupning eller breddning inom skilda ämnesområden.

Video: 30 april är Internationella jazzdagen, Förenta nationernas sätt att hylla en musikgenre som med tiden blivit så mycket mer än bara musik. Det är något som är väl värt att fira, tycker Per Anders Nilsson, professor i musikalisk gestaltning, vid Göteborgs universitet.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?