Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ingrid Hedin Wahlberg

Att göra plats för traditioner – Antagonism och kunskapsproduktion inom folk- och världsmusikutbildning

Kontakt: ingrid.hedin.wahlberg@hsm.gu.se

Ingrid Hedin WahlbergJag är doktorand i musikpedagogik och inriktar mig på att undersöka folk- och världsmusikutbildning i Sverige. Jag intresserar mig för relationen mellan kunskap och makt inom undervisningspraktiker i allmänhet, och särskilt inom högre musikutbildning som är min forskningsinriktning.

I studien undersöks tre utbildningskontexter för högre musikutbildning i folk- och världsmusik i Sverige genom etnografisk metod, där jag producerar empiri genom observationer och intervjuer med deltagare inom folk- och världsmusikutbildning på högre utbildningsnivå i Sverige. Forskningsambitionen är att göra en kritisk granskning av normer och förgivettaganden som omger utbildningspraktiker inom HMU, med fokus på folk- och världsmusik som ett avgränsat musikutbildningsområde.

Teoretiskt tar studien sin utgångspunkt i ett socialkonstruktivistiskt perspektiv på utbildning och med Foucaults makt- och diskursbegrepp som ramverk. Det innebär att ett övergripande intresse är att undersöka hur utbildningsområdet konstrueras. Ett forskningsspår som är närvarande i studien är postkoloniala perspektiv på musikutbildning, vilket gör det intressant att undersöka maktgöranden inom utbildningsområdet i relation till koloniala och postkoloniala förutsättningar.

Jag vill med studien föra ett resonemang kring hur pedagogiska praktiker kan problematiseras ur maktperspektiv, med syfte att synliggöra normer som tas för givna inom en högre musikutbildningsinstitution. För att närma mig studiens syfte ställer jag frågor som handlar om vilka kunskapsideal som är verksamma på utbildningen, hur makt och styrning görs inom de studerade utbildningskontexterna och hur identitet framställs i undervisningens olika praktiker.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-10-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?