Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dan Alkenäs

Musikalisk komposition - process och produkt - som konstnärligt forskningsprojekt

Kontakt: dan.alkenas@hsm.gu.se

I avhandlingsprojektet kommer jag, i samarbete med barn och ungdomar inom El Sistema, undersöka nya former för musikaliskt samarbete och skapande. Syftet med projektet är att undersöka och musikaliskt gestalta några utvalda centrala samtida frågor och hur människor reflekterar över dessa, samt problematisera gestaltningsprocessen.

De samtida frågorna handlar om begrepp som beskriver hur vi människor agerar gentemot varandra, begrepp som ödmjukhet, generositet och medmänsklighet. Projektet förväntas synliggöra, undersöka samt diskutera kompositionsmetoder och kreativa processer. Jag vill söka nya metoder och verktyg för musikalisk gestaltning och diskutera dess process och resultat. Jag vill också studera hur kompositionsprocessen ser ut. Vad händer i min kompositörsverkstad och varför?

Min intention som konstnär och forskare är att i möten med människor kunna lyssna, känna, undersöka, samtala om hur individer känner, tänker och upplever ord som ödmjukhet, generositet, medmänsklighet. Att låta deras personliga berättelser – både muntliga och skriftliga – sjunka in i min begrepps- och upplevelsevärld, så att jag sedan musikaliskt kan gestalta dem med verktyg från min konstnärliga praktik. Utifrån våra reflektioner och upplevelser kan vi tillsammans improvisera fram fragment av melodier, rytmer, harmonier vilka jag sedan kan utveckla till större kompositioner.

Projektet förväntas beröra människors upplevelser av nämnda samtida frågor och undersöka om och hur konstnärlig gestaltning kan påverka dessa upplevelser. Här förväntas även möjligheter i att synliggöra konstnärliga metoder och processer samt kritiskt diskutera dem, och synliggöra kopplingar mellan vetenskaplig teori och musikskapande.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-10-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?