Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Åsa Stjerna

Istället för offentlig utsmyckning - ljudkonst i det offentliga rummet

Kontakt: asa.stjerna@hsm.gu.se

Utgångspunkten för mitt konstnärliga forskningsprojekt är ljudet som möjligt medium att utforska aspekter av offentlighetens platser, rum och sfärer. 
I centrum står min konstnärliga praktik med platsspecifika offentliga ljudinstallationer.

I forskningsarbetet kommer jag att fördjupa mig i följande frågeställningar:

1) Hur kan det offentliga rummet fungera som plattform för ljudkonst utifrån ett estetiskt, socialt och politiskt perspektiv?

2) Hur kan ljud agera som strategi för att undersöka offentlighetens rum?

Projektet tar sin utgångspunkt i antagandena att ljudinstallationen är en konstform där en plats egenskaper utforskas med ljud och där verket uppstår i skärningspunkten mellan plats och ljud; att en plats aldrig är neutral utan bär i sin konstruktion på mer eller mindre tydliga spår av historia, ekonomisk makt och dess sociala verksamhet; att ljud som konstnärligt medium har en stark potential att förstärka, kommentera och synliggöra dessa aspekter och därmed är en essentiell del av den värld vi lever i.

Med dessa antaganden som utgångspunkt kommer jag att göra en praktisk-teoretisk fördjupad studie av diskurserna Space (rum/plats/site), Ljud/Lyssnande och Strategi såsom dessa kommit att formuleras inom samtida arkitekturteori/kulturgeografi, mediateori/sonic cultures, samt filosofi.

Med mitt forskningsprojekt vill jag utifrån ett växelvis praktiskt-teoretiskt utforskande fördjupa diskussionen kring ljud som konstnärligt medium i det offentliga rummet med fokus på den platsspecifika ljudinstallationen, och i förlängningen generera kunskap kring ett konstnärligt område som får ett allt större utrymme i diskussionen kring den konstnärliga gestaltningen av de offentliga platserna.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-10-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?