Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vanliga frågor och svar om antagning

Hur söker jag till en utbildning vid HSM?
Du ansöker via www.antagning.se, där samtliga utbildningsalternativ finns presenterade. De konstnärliga utbildningarna går att söka mellan 1 december och 15 januari varje år. Vill du söka ämneslärarprogrammet i musik eller teater är sista ansökningsdag den 15 april. Utförlig information om varje utbildning hittar du på respektive programs hemsida.

Jag vill anmäla mig till musikutbildning i både Göteborg, Malmö och Stockholm. Går det?
Ja, det går bra. Gå in på www.antagning.se och gör de val du tycker passar dig bäst. Var noga med att prioritera rätt redan vid anmälan - vid anmälan måste du nämligen ange vilket program du avser att prioritera högst. Om du erbjuds studieplats vid din första prioriterade skola, så faller dina andra lägre prioriterade alternativ bort.

Vad betyder att ett prov är urvalsgrundande?
Om ett prov är urvalsgrundande, så kommer du att rangordnas i konkurrens med andra medsökande. Du kan alltså vara behörig i och med att du har godkända prov, men ändå inte erbjudas studieplats på grund av att du hamnat för långt ner i rangordningen i ett urvalsgrundande prov.

Vad menas med behörighet och urval?
För att vara behörig till ett program eller en kurs måste du uppfylla vissa krav. Detta kallas för behörighet. För alla former av studier på en högskola eller ett universitet krävs genomgången gymnasieskola. Detta måste du själv intyga att du har.
En del av antagningsproven är också behörighetsgivande, vilket innebär att du måste ha minst godkänt resultat på dessa prov.
Eftersom det oftast är fler sökande som uppfyller samtliga behörighetskrav än antalet studieplatser på Högskolan för scen och musik, så är en del prov urvalsgrundande. Läs mer om behörighetsregler på www.antagning.se.

Vad menas med vidimerade handlingar?
Du ska inte skicka in några originalhandlingar. Kopior av betyg och intyg ska vara vidimerade, d.v.s. någon ska intyga att kopiorna överensstämmer med originalen. Personen skriver sin namnteckning, namnförtydligande samt telefonnummer på kopian. (OBS: kopior på betyg, pass etc skickas till Antagningen på Frösön!)

Hur vet jag vilka prov jag ska göra för de olika utbildningsprogrammen?
Den informationen hittar du på de olika högskolornas hemsidor. Känner du dig osäker så kontakta skolorna.

Måste man ha slutbetyg från gymnasieutbildning för att gå en utbildning på Högskolan för scen och musik?
All utbildning på högskola eller universitet kräver grundläggande behörighet. Ett slutbetyg från gymnasiet är ett sätt att få grundläggande behörighet. Läs mer om grundläggande behörighet på www.studera.nu.
Om du fortfarande går på gymnasiet ges du en villkorad grundläggande behörighet med kravet att styrka din behörighet genom att komplettera din ansökan med ditt slutbetyg under sommaren (exakt datum syns på antagning.se).
Har du inte grundläggande behörighet går det att söka om undantag från detta krav. Läs mer om detta på www.antagning.se.

Måste man ha en avlagd kandidatexamen för att gå masterprogram?
Ja. Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå (=masterprogram) innebär avlagd kandidatexamen eller motsvarande.
Särskild behörighet för studier på avancerad nivå kan variera. Läs därför noga igenom vad som krävs för det utbildningsprogram som du ansöker till.

När är proven för musiklärarutbildningarna i Göteborg?
Proven ligger i andra halvan av maj – början av juni. När datum är fastställd syns det på programmets antagningsinformation på denna hemsida.

Kan man ändra sig efter den 15 januari?
Nej, du kan inte lägga till något alternativ efter den 15 januari. Däremot kan du stryka alternativ, men meddela alltid berörd skola om du stryker något alternativ. Var noga med att prioritera rätt redan vid anmälan!

Vad ska jag göra om jag inte fått någon kallelse till prov?
På respektive programs antagningsinformation syns vilka utskick som har gjorts. Hör av dig till utbildningsexpedition@hsm.gu.se om du missat något utskick.

Vad betyder "färdighetsprov" respektive "antagningsprov"?
Färdighetsprov och antagningsprov är samma sak. Den formella benämningen är "färdighetsprov" och det är oftast det som står i provbeskrivningar etc. Men står det antagningsprov så är det alltså samma sak.

Vad innebär G-prov?
G-prov står för gemensamma kriterier till antagningsprov. Det provet gäller som behörighetsgivande prov för samtliga lärosäten som kräver G-prov. Du kan alltså göra ditt G-prov i Göteborg, även om du söker till Malmö. Det gemensamma med dessa G-prov är att samtliga lärosäten i sina G-prov har för avsikt att mäta den sökandes förkunskaper och gäller för lärarprogrammen. G2, teoriprovet, gäller alltså inte som teoriprov för kandidatprogrammet i musik längre.

Behöver jag göra musikteoriprovet till musikerutbildningarna (MT-prov) på alla orter som jag söker till?
Nej, du ska bara göra ditt MT-prov på den skola, som du har prioriterat högst.
OBS! Du ansvarar själv för att du genomför rätt prov till rätt program.

Jag behöver ställa en annan fråga. Vart vänder jag mig?
Mejla till utbildningsexpedition@hsm.gu.se, så får du svar inom kort. Det går också bra att ringa 031-786 4020 måndagar, tisdagar och torsdagar kl 10-12.30.

Kontaktinformation

Utbildningsexpeditionen

Besöks- och telefontid: måndag, tisdag, torsdag kl 10-12,

Telefon:
031-786 4020

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-06-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hsm.gu.se/Utbildning/antagning/vanliga-fragor-och-svar/
Utskriftsdatum: 2018-02-18