Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sök till kandidat skådespeleri

Denna information gäller ansökningar till konstnärligt kandidatprogram i teater, inriktning skådespeleri.

OBS! Ingen antagning 2019. 

Antagningsprov

(följande gällde för studiestart höstterminen 2018)

Antagningsproven består av 4 praktiska delmoment med uttagningar mellan varje genomfört moment. Du ska spela scener, vara beredd att improvisera och i stunden hitta på hur du ska lösa situationer vi sätter dig i.

Prov 1


En mobilfilm du skickar in via SlideRoom.

Spela in en av de förelagda texterna som en mobilfilm. Filmen får inte vara klippt och kameran ska vara stilla. Det måste vara en obruten tagning som du skickar in och du får inte lägga till något ljud i efterhand, tex musik.

När vi tittar på din film vill vi kunna se både helbilder av dig samt närbilder av ansiktet. Vi är inte intresserade av hur skickligt avfilmat det är, bara av ditt skådespeleri. Filmen får inte vara mer än två minuter lång och den här scenen ska spelas på svenska. Om det står hon eller han i texten så bestämmer du själv vad du vill säga. Det är alltså helt ok att byta ut ett hon mot ett han eller hen. Se till att du kan texten utantill och har funderat och fantiserat över innehållet i scenen du valt.

Prov 2

Prov 2 består av fyra olika delar du spelar upp på plats för juryn:

 1. En väl förberedd och tolkad version av en av de förelagda scenerna på hemsidan
  Om du vill kan du översätta till annat valfritt språk. Om det står hon eller han i texten så bestämmer du själv vad du vill säga. Det är alltså helt ok att byta ut ett hon mot ett han eller hen. Se till att du kan texten utantill och har funderat och fantiserat över innehållet i scenen du valt.
  Tid: 2–3 min.
   
 2. En dikt/poetry slam/rap/sång
  Du får inte använda komp eller förinspelad bakgrund.
  Tid: 1 min.
   
 3. En rörelsesekvens med början, mitt och slut
  Här kan du göra nästan vad som helst! Vi vill se kroppen som uttrycksmedel. Hitta på en liten historia eller utgå från känslor och stämningar. Sätt ihop olika rörelser som du tycker passar ihop. Du får inte använda musik, sång, tal eller rekvisita.
  Tid: 1 min.
   
 4. Korta improvisationer
  Du kommer också att få göra tre improvisationer ihop med våra skådespelarstudenter utifrån enkla teman vi ger dig på plats.
  I improvisationerna måste du prata svenska, norska eller danska.

Välj provdag för prov 2!
När första provomgången är över får du som gått vidare till prov 2 ett e-postmeddelande från oss. I mailet finns en länk till ett formulär där du själv väljer en provdag. Om du har särskilda önskemål om dag, boka så fort du har fått länken till formuläret från oss.

Prov 3 och 4

Går du vidare till moment 3 och 4 får du en kallelse med information om hur proven går till.

OBS! 

Vill du söka till skådespelarutbildningen men saknar erfarenhet av teater, rekommenderar vi att du tar reda på vad det innebär att gå en sådan utbildning.

Du söker i konkurrens med många andra och det är viktigt att du förbereder dig väl inför proven. Tänk inte på vad juryn vill se, tänk på vad du vill presentera.

 • Skicka in ditt arbetsprov

  Ditt arbetsprov skickar du in digitalt via vår arbetsprovtjänst SlideRoom: applyartsgu.slideroom.eu
  SlideRoom stänger vid midnatt sista inlämningsdag och därefter går det inte att skicka in. När du skickat in din portfolio i tid får du ett bekräftelsemail från SlideRoom.

  OBS! Material du har laddat upp i SlideRoom kan inte längre redigeras eller tas bort.

  För hantering och bedömning av arbetsprover använder vi oss av en extern tjänst levererad av SlideRoom Technologies Inc. Genom att använda tjänsten samtycker du till att Göteborgs universitet får hantera de personuppgifter och det material som du lämnar via SlideRoom i syfte att bedöma din ansökan om utbildningsplats. Det material du laddar upp finns kvar hos SlideRoom tills du själv väljer att ta bort det från deras servrar.
  Göteborgs universitet kan efter enskild överenskommelse med den sökande och på ett sätt som universitetet bestämmer, erbjuda en alternativ möjlighet att skicka in arbetsprover.

 • Behörighet och urval

  Förkunskapskrav

  Grundläggande behörighet för högskolestudier.

  Övrig information om grundläggande behörighet hittar du här

  Urval

  Urval baseras på antagningsprov. Vid antagningsproven bedömer en antagningsgrupp de sökandes förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen, utifrån en rangordning.

 • Vanliga frågor och svar om antagningsproven

  Hur anmäler jag mig till antagningsproven?
  Du anmäler dig på www.antagning.se. Missar man deadline finns det inga möjligheter att få komma till antagningsproven utan man får vänta till nästa antagningsomgång som sker våren 2020.

  Kan någon annan filma mig med mobilen?
  Ja, så länge mobilen är stilla.

  Varför får inte filmen vara klippt?
  För att vi vill att skådespelaren sas klipper ”live”. Vi vill se att du berättar genom ditt skådespeleri och skapar den illusion, den berättelse du vill uppnå genom din gestaltning som skådespelare – inte genom att du klipper.

  Är det bra att variera sig i de olika scenproverna?
  Ja, det ger antagningsgruppen en bredare bild av ditt skådespeleri.

  Ska man kunna texten utantill?
  Ja.

  Vad händer om jag kommer av mig och glömmer vad jag ska säga?
  Vi lägger inte någon större vikt vid om du kommer av dig eller inte, det är kvaliten på ditt spel som intresserar oss.

  Kan jag använda samma text i prov 1 och 2?
  Ja. Men det kan vara en fördel att visa på bredd i sitt spel.

  Är scenproven begränsade i tid?
  Ja, för att det ska bli rättvist för alla.

  Vad händer ifall jag inte hinner igenom texten på tid?
  Vi bryter när tiden har gått men det har ingen betydelse för vår bedömning av din prestation.

  Får jag stryka i texten?
  Nej.

  Måste jag ha läst pjäsen som scenen är tagen ur?
  Nej. Vi vet att dom här pjäserna är mycket svåra att komma över och förväntar oss inte alls att gestaltning och tolkning är baserad på pjäsen som helhet. Vår utgångspunkt kommer istället att vara att alla bara haft tillgång till dessa korta och bearbetade texter när dom gjort sina tolkningar. Du kan alltså själv helt och hållet fantisera om vad du vill att det ska handla om.

  Ska man använda rekvisita eller klä sig som den man gestaltar?
  Vi bedömer inte hur du ser ut eller vad du använder för rekvisita. Våra möjligheter att hjälpa till med rekvisita på skolan, samt tid att hinna förbereda detta är begränsade. Enkla saker som en stol, ett bord kommer finnas i rummet. Om du vill ha rekvisita får du ta med den själv.

  Vad menar ni med "rörelsesekvens"?
  Vi vill se din förmåga att använda rummet, samt din förmåga att berätta med kroppen.

  Måste man kunna sjunga bra?
  Vi prövar inte din sångröst, men vi vill se hur du uttrycker dig via sång. Vi lägger stor vikt vid hur du gestaltar och använder text i din sång.

  Ska dikten vara sceniskt gestaltad?
  Nej, men du måste kunna förmedla din personliga tolkning av texten.

  Måste dikten vara på svenska?
  Nej. Inte heller poetry slam/sång eller rap.

  Måste jag improvisera på svenska?
  Det måste inte vara på obehindrad och flytande svenska, men juryn och din motspelare behöver kunna första vad du säger.

  Går det att använda en sångtext som dikt?
  Ja, det går bra.

  Får jag byta provdag?
  Nej.

  Hur långa är provdagarna?
  Vi bör vara färdiga senast 18.00, men det är svårt att veta, så vi föreslår att du inte bokar några hemresor innan 19.00.

  Vilka är i rummet under proven?
  Det kommer att vara en jury bestående av lärare från utbildningen och externa skådespelare. Dessutom kommer det att finnas några skådespelarstudenter med i rummet för att hjälpa till i improvisationer mm.

  Hur ser rummet ut där jag söker?
  Det är ett stort svart rum med skärmar. Antagningsgruppen sitter på ena sidan av rummet och du spelar på golvet framför dom. Ytan att spela på är ungefär 4x4 m. Du kommer att spela i strålkastarsken och du kommer att kunna se juryn.

Kontaktinformation

Lina Ekelund Nord

Utbildningshandläggare,

Kontaktinformation

Peter Melin

Programansvarig,

Telefon:
070-877 40 81

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2018-10-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?