Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidat skådespeleri

Skådespelarutbildningen är en treårig konstnärlig utbildning som ger dig teknisk kunskap och personligt anpassade arbetsmetoder som förbereder dig för yrkeslivet. I ett antal praktiska projekt får du tillfälle att tillämpa de metoder och tekniker du lär dig under utbildningen. Våra lärare följer och leder dig under din utveckling. Den täta kontakten med branschen genom yrkesverksamma gästlärare och yrkespraktik under femte terminen, utvecklar och breddar dina färdigheter och ger dig ett brett kontaktnätverk redan under studietiden. Våra tidigare studenter är idag starkt närvarande inom såväl teater, film och tv och syns ofta i framträdande roller.

Utbildningen förbereder dig för arbete inom teater, tv, film och radioteater.

Vad innehåller utbildningen?

Här hittar du utbildningsplanen

Årskurs 1

Under första året introduceras och grundläggs de metoder som utbildningen har som utgångspunkt. Den praktiska träningen i scenisk gestaltning omfattar grundläggande skådespelarträning och aktionsbaserad skådespelarmetod. Även ämnena sång-, rörelse- samt röst och talgestaltning ägnas åt grundläggande träning. Dessa kompletteras med teorier, historia och föreställningsanalyser utifrån aktuell repertoar under samlingsrubriken "Skådespelaren konsten och omvärlden". Tre veckor ägnas helt åt filmskådespeleri i den första av tre kurser. Femtio procent, eller tjugo undervisningstimmar, i veckan ägnas åt scenframställning, tjugofem procent åt konsten och omvärlden och tjugofem åt de tre gestaltningsämnena.

Årskurs 2

Under andra utbildningsåret fördjupas studierna och scenframställningsämnet genomförs i form av projekt som alla möter publik. Postdramatisk text, Shakespeare och blankvers, Individuellt projekt, Helt sceniskt verk – för att nämna några. Den andra kursen i Filmskådespeleri ägnas åt skådespelaren på set och åt casting, som både tränas inför och kritiskt diskuteras. Kontakten med branschanknutna gästlärare ökar markant, samtidigt som utbildningens pedagoger alltid finns närvarande för att garantera stabilitet och kontinuitet. Även under andra året är fördelningen femtio procent eller tjugo undervisningstimmar per vecka till scenframställning, tjugofem procent åt Konsten och omvärlden och tjugofem åt de tre gestaltningsämnena.

Jonatan Siléns film (avslutade kandidatutbildningen 2010)Marina Nyströms film (avslutade kandidatutbildningen 2011)

Årskurs 3

Tredje året ligger fokus på skådespelarens alla olika yrkesaspekter. Inget övas egentligen längre separat och det liknar mer och mer yrkesverksamhet. Men som student är du hela tiden stöttad, stimulerad och utmanad av utbildningens pedagogiska team som följer dig genom hela utbildningen. Under året gör du bl a yrkespraktik på en vald teater, en fullskalig produktion med din klass, den sista kursen i filmskådespeleri, en kurs i radioteater och inte minst ett större individuellt utforskande arbete där du fördjupar dig i någon aspekt av skådespeleri under en dryg månad. Vi förbereder dig också inför allt det som en skådespelare måste göra förutom att spela teater och filma. I kursen "Yrkesrollerna" ägnar vi oss åt avtal, showreels, hemsidor, frigruppsverksamhet, nätverk, pep och tips från redan yrkesverksamma rörande samarbete och karriär. Det som motsvarar scenframställning har sista året ca sjuttiofem procent av tiden.

Utöver det som presenterats ovan vill vi gärna berätta att du som student här varje termin gör någon form av resa till en festival eller teater, inom Sverige såväl som internationellt. Vi är också stolta över vårt väl sammansvetsade lärarlag och vårt coachande förhållningsätt. Vi lägger stor vikt vid det kollektiva arbetet och strävar snarast efter att anpassa det metodiska arbetet till individen snarare än individen efter det metodiska arbetet. Vi tror på transparanta processer och har stor tillit till våra studenters förmåga att bidra till utbildningens kvalité. Om du studerar hos oss kommer vi inte att försöka förändra dig, men vi kommer ständigt att stödja, stimulera och utmana dig i din utveckling. Vi kommer att kräva jättemycket av dig, men vi kommer att ge dig ännu mer!

Artist in residence: David Dencik

David Dencik (Foto: Magnus Gotander)

Skådespelaren David Dencik undervisar studenterna under en treårsperiod inom ramen av ett Artist in residence-program. Foto: Magnus Gotander

Sistaårsproduktion: RAGE

Skådespelartreornas senaste slutproduktion Rage spelades på Högskolan för scen och musik och på Kilen, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Läs en intervju med en av studenterna, Dejmis Rustom Bustos om arbetsprocessen.

Organisation

Utbildningen ingår i scenområdet vid Högskolan för scen och musik, som leds av enhetschefen Catharina Bergil tillsammans med en ledningsgrupp bestående av ämnesföreträdaren Cecilia Lagerström, programansvariga Monica Danielson, Nina Norblad, Henrik Andersson och Peter Melin samt två studentrepresentanter.
Peter Melin är programansvarig för skådespelarutbildningen.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?