Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidat skådespeleri

Skådespelarutbildningen är en treårig konstnärlig utbildning som ger dig teknisk kunskap och personligt anpassade arbetsmetoder som förbereder dig för yrkeslivet. I ett antal praktiska projekt får du tillfälle att tillämpa de metoder och tekniker du lär dig i under utbildningen. Våra lärare följer och leder dig under din utveckling. Den täta kontakten med branschen genom yrkesverksamma gästlärare och en termin praktik utvecklar och breddar dina färdigheter och ger dig ett brett kontaktnätverk redan under studietiden. Våra tidigare studenter är idag starkt närvarande inom såväl teater, film och tv och syns ofta i framträdande roller.

Rage: Trailer av Simon Flack.

Slutproduktion: RAGE

Skådespelartreornas senaste slutproduktion Rage spelades på Högskolan för scen och musik och på Kilen, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Läs en intervju med en av studenterna, Dejmis Rustom Bustos om arbetsprocessen.

Vad innehåller utbildningen?

Här hittar du utbildningsplanen och utbildningens kurser

Årskurs 1

Under första året introduceras och grundläggs de metoder som utbildningen har som utgångspunkt. Den sceniska gestaltningen omfattar grundläggande skådespelarträning och repetitionsövningar i nära kontakt med övriga gestaltande ämnen såsom röst/tal, sång och fysisk gestaltning.

Årskurs 2

Under andra utbildningsåret fördjupas studierna. Krav på självständigt arbete ökar i form av olika sceniska moment och egna projekt. Det sceniska gestaltningsarbetet omfattar projekt med verk från den dramatiska litteraturen och undervisning i filmskådespeleri.

Här kan du titta på två filmer med temat "Mitt politiska hjärta", som ett par studenter skapat under filmkursen i årskurs två.

Jonatan Siléns film (avslutade kandidatutbildningen 2010)Marina Nyströms film (avslutade kandidatutbildningen 2011)

Årskurs 3

Tredje året inriktas mot det kommande yrkeslivet. Under höstterminen gör studenten sin praktik på en teater, där han eller hon är skådespelare i en teaterproduktion. Sista terminen ägnas åt radioteater, ett självständigt arbete (examensarbete) samt slutproduktionen, en teaterproduktion som klassen gör på skolan eller i samarbete på någon teater.

Nyfiken på masterprogrammet i teater, fördjupat skådespeleri?

Organisation

Utbildningen ingår i scenområdet vid Högskolan för scen och musik, som leds av enhetschefen Catharina Bergil tillsammans med en ledningsgrupp bestående av ämnesföreträdaren Cecilia Lagerström, programansvariga Monica Danielson, Nina Norblad, Henrik Andersson och Peter Melin samt två studentrepresentanter.
Peter Melin är programansvarig för skådespelarutbildningen.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-05-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?