Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mer om utbildningen

Foto: Johan Wingborg

Operautbildningen i Göteborg är för dig som vill utmanas och utvecklas vokalt, sceniskt och fysiskt!
Utbildningen har fokus på vokal utveckling tillsammans med kvalificerad utbildning i skådespeleri och rörelse – allt för att göra dig väl rustad för det yrkesliv som väntar.


Opera handlar om musikaliskt berättande – därför ges både musiken och berättandet stor plats på operautbildningen i Göteborg. Förutom att bygga upp din sångröst och fysik uppmuntras du som student till ständig självreflektion – en viktig byggsten för att bli en professionell operasångare i den hårda konkurrens som råder i branschen.

Den vokala träningen är den största delen i din utbildning. Du har individuella sånglektioner med din sångpedagog samt med instuderare flera gånger per vecka. Du har också repertoarklasser, kammarmusik, ensemblesång, master classes, work shops och språkträning under ledning av erfarna pedagoger och dirigenter.

Från termin ett arbetar du som student med att bygga upp styrka, flexibilitet och balans genom kontinuerlig rörelseträning och dans. Du arbetar kontinuerligt med att reflektera över dig själv och din yrkesroll. Du skriver processdagbok och samtalar om din konstnärliga utveckling. Förmågan till självreflektion ger en trygg och stabil grund och gör dig redo för den bransch som väntar.

Du läser även operateori, musikteori och deltar i seminarier kring opera- och scenkonst tillsammans med övriga studenter på hela scenområdet. Det unika scenkonstområde du ingår i på Högskolan för scen och musik ger möjligheter till diskussioner och kunskapsfördjupning inom såväl opera- som musikal- och teaterfälten. Utbildningen kräver hårt arbete för din egen personliga utveckling, men lika viktigt är förmågan till samarbete.

Du utvecklar ditt sceniska språk genom att arbeta med grundläggande skådespelarträning och gestaltande och fördjupning av olika rollkaraktärer. Hela första terminen jobbar du med scenisk grundträning med utgångspunkt i metoden aktion/aktivitet. Termin två genomför hela klassen sitt första operaprojekt inför publik med ett operacollage, fjärde terminen presenteras en kammaropera och under sista året gör du en solistroll i en fullskalig operaproduktion i skolans musikteater. Förutsättningarna i slutproduktionen görs så likt en professionell operaproduktion som möjligt, med etablerad regissör, scenograf och kostymör samt skolans symfoniorkester ledd av en professionell dirigent.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-09-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?