Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidat opera

Med ett litet antal studenter per år är operaprogrammet en individanpassad utbildning med goda möjligheter för personlig coachning. Den vokala träningen utgör en stor del i undervisningen, samtidigt som vi jobbar med hela operasångaren, där även rörelse och scenisk gestaltning tar stor plats.
Högskolan för scen och musik finns i huset Artisten mitt i centrala Göteborg. Här studerar du i en miljö som liknar ett professionellt teaterhus med kostym, ljus, rekvisita och verkstad. Du får dessutom samarbeta med den internationella orkestermasterutbildningen som finns i huset. Vi har ett nära samarbete med GöteborgsOperan, men också en stark internationell anknytning – dels genom namnkunniga gästlärare som Barbara Bonney och Henrik Schaefer, dels genom våra egna lärare som även är verksamma internationellt. Under utbildningen får du möjlighet att göra flera studieresor i Europa. Som student på Högskolan för scen och musik har du unika möjligheter att söka ett stort antal stipendier.
 

Ett sekel i två akter (Foto: Stig-Magnus Thorsén)Ett sekel i två akter

8–16 december gav operastudenterna sin slutproduktion med The long Christmas Dinner av Paul Hindemith och Apotekaren av Joseph Haydn i Artisten.
I samarbete med University of Gothenburg Symphony Orchestra.
Regi: Nils Spangenberg
Dirigent: Henrik Schaefer
Mer om föreställningen

Möt studenten Petter Reingardt

Vi intervjuade Petter om arbetsprocessen inför operan Apotekaren och om hans väg från hårdrock till opera. Läs intervjun med Petter

Vad innehåller utbildningen?

Vokal gestaltning (85,5 hp)

Kurserna i vokal gestaltning innehåller enskilda sånglektioner två gånger i veckan, master classes, repertoarklasser, musikalisk instudering, språk, talteknik, ensemblesång och kammarmusik.

Teori och lärande (29 hp)

Detta ämne innehåller musikteori, gehör, operateori, operahistoria och konstnärlig process. Det mesta av undervisningen sker i grupp men också som individuell coachning och handledning.

Scenisk gestaltning (50,5 hp)

Ämnet innehåller fysisk grundträning, rörelseimprovisation, dans, scenisk grundträning, musikdramatisk gestaltning samt arbete med regissörer i operaprojekt och fullskaliga operaproduktioner.
Även här sker det mesta i grupp, men du får också individuell handledning i det sceniska gestaltandet.

Självständigt arbete (15 hp)

Detta är examensarbetet som du arbetar med under de två sista terminerna under handledning både i grupp och individuellt.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i opera, 180 högskolepoäng.

Podcast om operans framtid

I Konstnärligt talat avsnitt sex tar vi oss en titt in i kristallkulan på operans värld. Göran Gademan, Grith Fjeldmose och Paula af Malmborg Ward har var och en fått göra spaningar om operakonstens framtid. I studion möter vi Monica Danielson, programansvarig på operautbildningen vid Högskolan för scen och musik samt Henrik Schaefer, konstnärlig ledare för the University of Gothenburg Symphony Orchestra. Programledare Markus Görsch, producent Kenneth Hedlund.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2018-01-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?