Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidat opera

Med ett litet antal studenter per år är operaprogrammet en individanpassad utbildning med goda möjligheter för personlig coachning. Den vokala träningen utgör en stor del i undervisningen, samtidigt som vi har stort fokus på arbetet med den sceniska gestaltningen och rörelse. Högskolan för scen och musik finns i huset Artisten mitt i centrala Göteborg. Här studerar du i en miljö som liknar ett professionellt teaterhus med kostym, ljus, rekvisita och verkstad. Du får dessutom samarbeta med den internationella orkestermasterutbildningen som finns i huset. Vi har ett nära samarbete med GöteborgsOperan, men också en stark internationell anknytning – dels genom namnkunniga gästlärare som Ulrich Staerk och Henrik Schaefer, dels genom våra egna lärare som även är verksamma internationellt. Under utbildningen får du möjlighet att göra flera studieresor i Europa och delta i samarbeten med orkestrar och nätverk utanför skolan. Som student på Högskolan för scen och musik har du unika möjligheter att söka ett stort antal stipendier.

Lärare på toppnivå, en fullskalig orkester samt kostym och rekvisita finns redan på plats. Du saknas för att göra nästa operaklass komplett. Scenen väntar!

Vad innehåller utbildningen?

Här hittar du utbildningsplanen

Vokal gestaltning (85,5 hp)

Kurserna i vokal gestaltning innehåller enskilda sånglektioner, master classes, repertoarklasser, musikalisk instudering, språk, talteknik, ensemblesång och kammarmusik.

Teori och lärande (29 hp)

Detta ämne innehåller musikteori, gehör, operahistoria, frilanskunskap och konstnärlig process. Det mesta av undervisningen sker i grupp men också som individuell coachning och handledning.

Scenisk gestaltning (50,5 hp)

Ämnet innehåller fysisk grundträning, rörelseimprovisation, dans, skådespelarträning, musikdramatisk gestaltning med individuell handledning samt musikdramatiska projekt och produktioner.
Stort fokus ligger på progressionen i de sceniska projekten: första året redovisas ett operacollage, andra året en kammaropera och tredje året presenteras slutproduktionen – en fullskalig operaproduktion tillsammans med orkester, dirigent och ett komplett konstnärligt team.

Självständigt arbete (15 hp)

Detta är examensarbetet som du arbetar med under de två sista terminerna under handledning både i grupp och individuellt.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i opera, 180 högskolepoäng.

The Making of Dido and Aeneas

The Making of Dido and Aeneas är en dokumentär i 4 delar om ett ovanligt samarbete mellan följande program: 

I filmerna följer vi Sara, operastudent från Sverige, Lisa, orkesterstudent från Frankrike och Raphael, kompositionsstudent från Hongkong. Filmerna sträcker sig från första repetitionerna fram till premiären i december 2018.

Möt Emma Johansson och Johanna Fredriksson

2018 års slutproduktion var Dido and Aeneas av Henry Purcell med nykomponerad musik av Paula af Malmborg Ward och kompositionsstudenter. Läs om Emma Johanssons och Johanna Fredrikssons tankar inför produktionen.

Podcast om operans framtid

I Konstnärligt talat avsnitt sex tar vi oss en titt in i kristallkulan på operans värld. Göran Gademan, Grith Fjeldmose och Paula af Malmborg Ward har var och en fått göra spaningar om operakonstens framtid. I studion möter vi Monica Danielson, programansvarig på operautbildningen vid Högskolan för scen och musik samt Henrik Schaefer, konstnärlig ledare för the University of Gothenburg Symphony Orchestra. Programledare Markus Görsch, producent Kenneth Hedlund.

Organisation

Utbildningen ingår i scenområdet vid Högskolan för scen och musik, som leds av enhetschefen Catharina Bergil tillsammans med en ledningsgrupp bestående av ämnesföreträdaren Cecilia Lagerström, programansvariga Monica Danielson, Nina Norblad, Henrik Andersson, Peter Melin samt två studentrepresentanter.
Monica Danielson är programansvarig för operautbildningarna.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hsm.gu.se/Utbildning/Operautbildning/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fhsm.gu.se%2FUtbildning%2FOperautbildning%2F
Utskriftsdatum: 2020-08-07