Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Musikalplattform

Skriver du på en musikal? Högskolan för scen och musik i Göteborg vill tillsammans med Kulturhuset Spira, Wermland Opera och Östgötateatern verka för den konstnärliga utvecklingen inom området. Därför har vi utvecklat en gemensam plattform för nyskriven svensk musikal.

Projektet pågår under 3 år. Följ gärna Musikalplattform på Facebook.

Open call: Nyskriven svensk musikal sökes!

Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kulturhuset Spira, Wermland Opera och Scenkonst Öst verkar genom projektet Musikalplattformen för en konstnärlig utvecklingen och breddad representation av nyskriven svensk musikal. Vi utlyser härmed ett open call för nyskrivna musikalverk! Var med och pitcha – skicka in ditt bidrag 10–23 oktober 2019.

Kriterierna är:

  • Verket ska vara skrivet på svenska.
  • Ett musikaliskt smakprov ska presenteras.
  • Efter er presentation/pitch, på förfrågan, kunna leverera en fullständig synopsis, manus till 3 scener samt 3 sånger i mp3-format.
  • Ni ska vara tillgängliga att genomföra en workshop på Högskolan för scen och musik i Göteborg vecka 20 och 22 2020.
  • Verket får inte ha framförts tidigare.

Två tillfällen att pitcha

Två tillfällen för presentation erbjuds: 17 november i Stockholm, 5 december i Göteborg.
Vid presentation/pitch har du endast 10 minuter till ditt förfogande. Det är helt upp till dig hur du vill presentera din idé. Det kommer finnas projektor, ljuduppselningsutrustning samt piano. Presentation sker inför musikalkunniga representanter från samtliga parter i Musikalplattformen,
ett verk väljs ut för workshop vecka 20 och 22 2020.

Anmälan är öppen mellan 10 och 23 oktober

För att delta skicka material till lena@kulturkapital.com. Uppge verkets namn, kort presentation av dig själv, dina kontaktuppgifter samt vilken av städerna du vill komma till. Skriv ”Nyskriven svensk musikal” i ämnesraden. Efter den 23 oktober får du information om tid och plats för din presentation, den tid du erbjuds går inte att byta. Ingen ersättning utgår för presentation eller resa. Antalet platser är begränsat. Projektet pågår under 3 år. Detta är år 3. Vi kommer inte behandla ansökningar som redan skickats in till tidigare open call. Sprid gärna denna information till de som kan vara intresserade. Vid frågor kontakt lena@kulturkapital.com

Musikalworkshop hösten 2019: Kära Anna

Öppen reading
När: 23 oktober kl. 18.00
Var: Norrköping (information om lokal kommer postas på Östgötateaterns sida)
O.S.A. till maria.hansson@ostgotateatern.se

Välkommen till en reading av en nyskriven och nyskapande svensk musikal.

Historien Kära Anna är baserad på en idé av Oscar Collin och musikalen är ett originalverk av Oscar Collin och Pia Ternström. Under en vecka workshoppas verket på Östgötateatern tillsammans med regissör AnnaKarin Hirdwall och musical supervisor Nils-Petter Ankarblom.

Anna är 45 år och har för första gången tagit tag i sitt liv, ordentligt - hon har bestämt sig för att bo själv, skilt sig från Micke och snart ska hon bli mormor! Trots att allt äntligen flyter på har Anna under en tid känt att något inte står rätt till. Efter en lång utredning får hon diagnosen Alzheimers sjukdom. Av rädsla för att bli behandlad annorlunda väljer hon att inte berätta om sjukdomen för någon...

Vad gör det med Anna och hennes anhöriga? Hur hanterar hon livet, som snart kanske kommer att ta slut?

Hinner man leva ett helt liv innan man ska dö?

Medverkande:

Anna: Karin Oscarsson
Micke: Christer Nerfont
Alex: Anna Hansson
Kathrine: Nina Norblad
Marie: Caroline Harrysson
Övriga roller: Jesper Barkselius


Upphovspersoner:

Oscar Collin är frilansande kompositör, sångare, sångpedagog och musikalartist. Han har på musikalscenen bland annat medverkat i Les Misérables på Åbo Svenska Teater och Aarhus Teater och varit återkommande gästsolist i succéföreställningen Från Broadway Till Duvemåla. Sedan 2011 har Oscar skrivit film- och tv-musik till produktioner runt om i Europa samt till ett flertal dansföreställningar. Oscar är också utbildad sångpedagog vid Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI) och arbetar som lärare/musikalisk ledare på Balettakademin i Stockholm.

Pia Ternström är skådespelare och musikalartist utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Efter examen debuterade Pia som Sheila i HAIR på GöteborgsOperan och har sedan dess medverkat i ett flertal produktioner, däribland i Broarna i Madison County (Maximteatern, Slagthuset) och Machinal (Göteborgs Stadsteater). Pia har sedan 2017 workshopat manus för scen och film, och även gjort kostym till diverse kortfilmer.

Musikalworkshop våren 2019: Pojkarna

Öppen reading på Göteborgs Operan 24 maj
När: 24 maj kl 14.00
Var: GöteborgsOperans lilla scen
Ingen förbokning krävs

Välkommen till en reading av en nyskriven och nyskapande musikal. Musikalen Pojkarna baseras på boken med samma namn av Jessica Schiefauer, som 2011 gav författaren Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsbok.

Berättelsen handlar om Kim, som tillsammans med tjejkompisarna Bella och Momo har en hård vardag i skolan, där det är killarna som sätter reglerna och styr med både hot och våld. En dag upptäcker vännerna möjligheten att själva bli pojkar, om så bara för några timmar i taget.

Vilka val gör dom då, hur förändras deras liv?

Musiken är skriven av Safoura Safavi och texten av Adam Gardelin. Musikalen är skapad i samarbete med producent Staffan Berg. Under tre veckor har upphovsteamet arbetat i en workshop tillsammans med Mattias Palm, Nils-Petter Ankarblom, Kristina Hagström-Ståhl och musikalstudenter från Högskolan för scen och musik.

Den 24 maj får vi ta del av deras arbete vid en reading där studenter läser och sjunger sig igenom hela verket. Allt inom ramen för Musikalplattformen som är ett samarbete mellan Högskolan för scen och musik, Smålands Musik och Teater, Scenkonst Öst samt Wermlands Operan som syftar till att få fram fler nyskrivna svenska musikaler. 

Musikalreading: In i dimman

21 november 2018 hölls en reading av en nyskapande och nyskriven musikal av Elsa Berggren och Hugo Therkelsson, som har skapat verket inom ramen för Musikalplattform.

Genom hopp i tid och rum och snabba kast mellan dröm och verklighet skildrar musikalen en äldre kvinnas insjuknande i alzheimers, och hennes familjs kamp för henne. Läs mer i kalendariet.

Intervju i Sveriges Radio

Nina Norblad, programansvarig för musikalprogrammet på Högskolan för scen och musik, intervjuades av Kulturnytt i Sveriges Radio.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-09-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?