Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ljunggrenska tävlingen ställs in

Jacob Lidåkra, Bohumír Stehlik, Ava Bahari, Lars-Gunnar Frisack. Foto: Peter Lloyd

2016 års vinnare, fr v: Jacob Lidåkra, Bohumír Stehlik, Ava Bahari, Lars-Gunnar Frisack.
Foto: Peter Lloyd

Ljunggrenska tävlingen för unga musiker ställs in

Högskolan för scen och musik har på uppdrag av Ljunggrenska stiftelsen i tjugo år arrangerat Ljunggrenska tävlingen för unga musiker. Med den totala prissumman av 200 000 kr, varav förstapriset har varit 100 000 kr, har tävlingen varit den största i sitt slag i Sverige och av samma format som European Young Musician. Tävlingen har varje år lockat unga begåvade musiker att söka, och många av pristagarna har gjort internationell karriär.

I de diskussioner som förts mellan Högskolan för scen och musik och Ljunggrenska stiftelsen inför årets tävling kom det fram att Ljunggrenska stiftelsen beslutat sig för att ställa in sitt fortsatta engagemang. För Högskolan för scen och musik har det varit en stimulerande uppgift att arrangera tävlingen, men utan finansiering kan arrangemanget inte genomföras, vilket vi djupt beklagar. Högskolan för scen och musik tackar för samarbetet och ser fram emot eventuella framtida samarbeten.

Om Ljunggrenska tävlingen

Ljunggrenska tävlingen arrangerades av Högskolan för scen och musik årligen 1997–2016 på uppdrag av och med ekonomiskt stöd från Ljunggrenska stiftelsen. Behörig att söka var personer som hade studerat vid svensk musikhögskola eller operahögskola samt svensk medborgare som hade studerat vid musik- eller operahögskola utomlands. Sökande som instrumentalist fick vara högst 27 år; sångare 29 år.

Ansökningarna skickades in under våren tillsammans med en klingande dokumentation av den sökande. Under våren genomförde en jury en första uttagning och utsåg sex sökande som fick gå vidare till semifinalen. Från semifinalen gick tre sökande vidare till finalen. Semifinal och final genomfördes under en lördag–söndag i början av oktober. En jury utsåg dels finalisterna, dels – efter finalomgången – finalisternas inbördes placering.

Förstapristagaren erhöll 100 000 kr och ett erbjudande att deltaga som solist i en orkesterproduktion med University of Gothenburg Symphony Orchestra (masterorkestern vid Högskolan för scen och musik). Andrapristagaren erhöll 60 000 kr och tredjepristagaren erhöll 40 000 kr.

 

 

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-03-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?