Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nätverk

De flesta utbildningsprogrammen vid Högskolan för scen och musik är till sin karaktär internationella, såväl vad avser utbildningens innehåll som förberedelse för yrkeskarriär.
Det finns goda möjligheter för studenterna att genomföra utbytesstudier utomlands.

Högskolan för scen och musik tar också årligen emot många utländska studenter samt gäst- och utbyteslärare, vilket bidrar till att institutionen utgör en internationell miljö - en internationalisering på hemmaplan.

Många lärare vid Högskolan för scen och musik reser ut och undervisar utomlands inom ramen för de internationella utbytesnätverk institutionen deltar i. Också skolans personal inom administration och teknik uppmuntras att delta i de program för personalutbyte med andra europeiska institutioner som erbjuds, s k staff mobility.

De flesta utbildningsprogram på grundnivå, med undantag för lärar-, musikal-, opera- och skådespelarutbildningarna, har en stor andel internationella studenter. Studenter inom lärarutbildningen reser emellertid frekvent ut för att genomföra utbytesstudier. Mastersprogrammen är i än högre grad internationellt inriktade, genom att undervisningen kan ges på engelska. Bland dessa program har masterutbildningen i orkesterspel en särskilt stor andel utländska studenter, på grund av att motsvarande utbildningsinriktning mot orkestermusiker är tämligen sällsynt utomlands. Därför attraherar utbildningen många sökande från hela världen.

Nordiska och europeiska nätverk

Alla nätverk med fet stil finns beskrivna på sidan Nätverk - beskrivningar.

Erasmusnätverket, för studier inom Europa, är öppet för studenter inom samtliga utbildningsprogram, sceniska såväl som musik, både på kandidat- och på mastersnivå, liksom Nordplusnätverket för studier inom Norden och Baltikum. Nordplusnätverket har en speciell gren för jazzimprovisation, Nordpuls och en för folkmusik, Nordtrad.

Utbildningsprogrammen inom scenområdet har sina egna nordiska nätverk för utbyte: Nordopera för nordiska och baltiska operautbildningar, Nortea för skådespelarutbildning.

Nätverk utanför Europa

Högskolan för scen och musik ingår i några internationella nätverk som finansieras med hjälp av stöd från Sida för utbytesverksamhet med utvecklingsländer, t ex Linnaeus/Palme-nätverket och Minor Field Studies (MFS).

Studenter och lärare deltar i turnéer och och gästspel utanför Sveriges gränser. Grupper av studenter företar varje läsår studieresor utomlands samt deltar i gemensamma internationella utbildningsprojekt.

Högskolan för scen och musik fungerar ofta som värd för internationella konferenser och projekt. Lärare och andra medarbetare deltar i konferenser och seminarier utomlands. Detta bidrar till att göra institutionen välkänd även utanför Sverige.

AEC och ELIA

Högskolan för scen och musik är medlem av organisationen Association Européenne des Conservatoires (AEC) som är en sammanslutning för europeiskt samarbete mellan musikakademier samt av European League of Institutes of the Arts (ELIA), ett nätverk för institutioner inom det konstnärliga området.

Nätverken ger lärare och studenter stora möjligheter till utbyten och fördjupat samarbete med andra institutioner inom musik och scenområdena, både nordiska, europeiska och utomeuropeiska.
Nätverkens målsättning är att höja utbildningens kvalité, främja den internationella rörligheten över gränserna för studenter, lärare och övrig personal samt verka för större öppenhet när det gäller att tillgodoräkna studier och kvalifikationer i ett internationellt perspektiv; att göra studier internationellt jämförbara.
Utbytesstudier som fullgörs inom nätverken får inte beläggas med studieavgifter. Utbytesstudiernas längd måste vara minst tre månader och högst ett läsår. Studenter kan också, med ekonomiskt stöd av Erasmus, söka praktik utomlands.

International Office

Jenny Hedlund
Tel: 031 786 41 15

Kontakt (e-post)

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2012-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?