Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hedersdoktorer

Längre ner på sidan finner du en förteckning över alla med anknytning till Högskolan för scen och musik som utnämnts till hedersdoktorer.

2013 Liz Aggiss

Liz Aggiss är en brittisk performanceartist, koreograf, filmare och författare. Hon är också professor i ”Visual Performance” vid den konstnärliga fakulteten på universitetet i Brighton.

Sedan 1970-talet har Liz Aggiss arbetat med ett brett spektrum av sceniska uttryck: kabaret, vaudeville, opera, levande konst, dansteater och -film. Hon lånar drag från många stilar och rör sig fritt mellan Konst och populärkultur, ofta med provokation och humor som ingredienser. Rötterna finns i den europeiska danskonst som växte fram i början av 1900-talet, t ex Mary Wigman och Kurt Jooss, senare även Pina Bausch.

Liz Aggiss var under åren 1980-2006 en del av Divas Dance Theatre, som gjorde sig känd för sina tvärvetenskapliga dansföreställningar som innehöll både teater, film, opera, poesi och humor. 1994 mottog hon Bonnie Bird Choreography Award och år 2003 fick hon brittiska Arts Council Dance Fellowship Award. Sedan 2009 är hon anställd av British Council för att sprida sin konstart vidare inom och utanför Storbritannien.

Hennes bredd och djup inom det performativa området är ovanligt och hon är unik i sin kompetens. Konstnärlig forskning och praktik går hos henne hand i hand.

Liz Aggiss är en av de personer som inspirerat till masterutbildningen Contemporary Performative Arts vid Högskolan för scen och musik och hon har också varit gästlärare där. Utbildningen står på just de tre ben som är hennes egna fundament – fysisk gestaltning, dansfilm och musik i det offentliga rummet/den platsspecifika arenan.

Som hedersdoktor blir Liz Aggiss en stor tillgång för Högskolan för scen och musik och den Konstnärliga fakulteten genom sin bredd och sin djupa kunskap om performance och performativ konst samt film.

Liz Aggiss promoveras till hedersdoktor vid Göteborgs unviersitets promotionshögtid i oktober 2013
 

2012 Gustavo Dudamel

Gustavo Dudamel, född 1981 i Venezuela, är en av världens mest eftertraktade och omtalade unga dirigenter.
23 år gammal vann han dirigenttävlingen Bamberger Symphoniker Gustav Mahler Competition. Som 26-åring blev han chefdirigent för Göteborgs Symfoniker och sedan 2010 har han samma position hos Los Angeles-filharmonikerna.
Samtidigt turnerar han världen runt och gästar orkestrar som Wienfilharmonikerna, Berlins filharmoniker, Chicagos symfoniorkester, Philharmonia i London, New Yorks filharmoniker, La Scala-operan, Staatsoper i Berlin och många fler.
Han är också sedan 13 år chefdirigent för Simón Bolívar Symfoniorkester i hemlandet Venezuela och ger regelbundet konserter med den, förra året bl a för att fira landets 200-årsjubileum.

Gustavo Dudamel valdes 2011 in i Kungl. Musikaliska Akademien.

Det var grundaren av musikskolan El Sistéma, Polarprisvinnaren José Antonio Abreu, som lärde Gustavo Dudamel grunderna i dirigeringskonsten och blev hans mentor. Samtidigt grundlas här Gustavo Dudamels engagemang för musik som motor för social förändring – ett engagemang han bär med sig överallt där han arbetar.

Gustavo Dudamel har under flera år haft en koppling till Västra Götalandsregionen genom Göteborgs Symfoniker. Han har inte minst varit drivkraften i uppbyggnaden av El Sistéma i regionen. Hans konstnärliga nivå i ett internationellt perspektiv är odiskutabel. Detta i kombination med ett unikt engagemang för barn, ungdomar, kultur, bildning och sociala frågor gör honom i sammanhanget unik.

Gustavo Dudamel har på detta sätt fört in nya perspektiv på konsten som social företeelse och visat hur konsten kan ha en central roll för en hållbar utveckling av samhället.

För Högskolan för scen och musik har Gustavo Dudamels arbete i Göteborg betytt mycket, särskilt på två områden. Orkestermusikerutbildningen Swedish National Orchestra Academy (SNOA) har ett flertal lärare som också arbetar i Göteborgs Symfoniker och på det sättet för Dudamels tankar vidare in i utbildningen.
The Music College i Hammarkullen som bl a drivs av Högskolan för scen och musik har etablerat ett nära samarbete med El Sistéma som på sikt innebär en tydlig utbildningskedja från förskolan hela vägen till universitetsutbildningarna och med det stora möjligheter att bredda rekryteringen till de högre musikutbildningarna.
Även SNOA-studenterna samarbetar med barnen och ungdomarna i El Sistéma vid gemensamma workshops två gånger per termin från hösten 2012.

Samtliga hedersdoktorer med anknytning till Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet:

Performanceartisten Liz Aggiss (2013)
Dirigenten Gustavo Dudamel (2012)
Musikforskaren Kerala Snyder (2010)
Dirigenten Kjell Ingebretsen (2009)
Operasångerskan Rut Jacobson (2004)
Forskaren i musikpedagogik David Hargreaves (2004)
Regissören Eva Bergman (2003)
Teaterpedagogen Gert (Yat) Malmgren (2000)
Dirigenten Herbert Blomstedt (1999)
Dirigenten Neeme Järvi (1991)
Cellisten Guido Vecchi (1989)

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2013-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hsm.gu.se/Samverkan/hedersdoktorer/
Utskriftsdatum: 2018-02-21